Kayıp Malezya uçağı okyanus dibinde aranıyor

Kayıp Malezya uçağı okyanus dibinde aranıyor

Haftalardır izine ulaşılamayan uçağı bulmak için çalışmalar deniz altında sürdürülüyor

Malezyalı yetkililer, 8 Mart’ta Güney Çin Denizi üzerinde kaybolan yolcu uçağını arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.  

Malezya Ulaştırma Bakan Vekili Hişamuddin Hüseyin, başkent Kuala Lumpur'da gazetecilere yaptığı açıklamada, havadan ve deniz yüzeyinden yapılan aramaların şimdilik durdurulduğunu, bundan sonra denizin altındaki çalışmalara odaklanılacağını kaydetti.

Çalışmalar kapsamında tüm verilerin yeniden incelenmesi, deniz dibinin analiz edilmesi ve arama için gerekli teçhizatın sağlanmasına öncelik vereceklerini ifade eden Hüseyin, çalışmaların bir sonraki aşamasının daha "detaylı" olacağını söyledi. 

Arama çalışmalarının maddi bedelini açıklamaktan kaçınan Hüseyin, farklı aşamalarda Avustralya ve Çin'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden yardım aldıklarını hatırlattı.

Malezya Havayolları’na ait Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan yolcu uçağı, 8 Mart’ta Güney Çin Denizi üzerinde kaybolmuştu. Uçakta 239 kişi bulunuyordu.

Hint Okyanusu üzerinde yapılan geniş çaplı uluslararası arama çalışmalarına rağmen uçağın izine rastlanamadı.

ARAMALARDA İKİNCİ SAFHAYA GEÇİLDİ

Hişamuddin Hüseyin, arama çalışmalarında ikinci safhaya geçildiğini duyurdu. Çin ve Avustralya'nın desteği ile yürütülen çalışmaların ikinci safhasında Hint Okyanusu'nun güneyinde deniz tabanı taranacak. Taramalarda yabancı bir nesneye rastlanılması halinde üçüncü safhaya geçilecek.

Üçüncü safhada daha sofistike ekipmanların kullanılacağı ve bu nesnelere ulaşılmaya çalışılacağı belirtiliyor. 

Diğer taraftan arama faaliyetlerine özel şirketler de katılacak. Bu şirketlerin Avustralya tarafından, İngiliz Milletler Topluluğu standartları çerçevesinde gerçekleştirilecek ihalelerle belirleneceği duyuruldu.