Katil Sisi Mursi'yi Öldürmeye Çalışıyor

Katil Sisi Mursi'yi Öldürmeye Çalışıyor

Mısır’ın tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin sağlık durumu, darbeci zindanlarda maruz kaldığı kötü muamele sebebiyle kötüye gitmeye başladı.

Mısır’ın tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin sağlık durumu, darbeci zindanlarda maruz kaldığı kötü muamele sebebiyle kötüye gitmeye başladı. Bu bağlamda şeker hastası olduğu ifade edilen Muhammed Mursi’nin sol gözünde görme bozukluğu olduğu, ayrıca şeker komasına girmesinin ardından vücudunda yaralar oluştuğu ifade ediliyor.

Mahkeme Mursi’nin masrafları kendisinin ödemesi şartıyla hapishane dışında tedavi görmesine onay vermişti. Ancak mahkeme kararının gereği yerine getirilmedi. Mursi’nin ailesi ise bu durumu Mursi’yi öldürmek hedefiyle geciktirdikleri şeklinde değerlendiriyor.

Muhammed Mursi’nin iki oğlu olan Ahmed ve Abdullah, kendilerinin ve ailenin diğer fertlerinin 4 seneden beri geçtiğimiz Haziran ayı haricinde bir kez olsun ziyaret etmelerine müsaade edilmediğini, Abdülfettah Sisi’nin ve İçişleri Bakanının babalarının başına gelen ve gelecek olan her şeyden sorumlu olduklarını ifade etti.

Muhammed Mursi’nin durumunu değerlendiren eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki ise, Mısır tarihinde çok büyük bir facia yaşandığını şu sözlerle ifade etti: “Mısır tarihi açısından utanç verici bir olayla karşı karşıyayız. Bir adam camdan bir kafese konuluyor. Ne mahkemeye çıkmasına ne de savunma yapmasına müsaade edilmiyor. Kanunlara ve mahkum haklarına aykırı olan böylesi bir durum asla kabul edilemez!”

Yaşananların kanunlara, insan haklarına, uluslararası anlaşmalara, hatta Mısır Anayasasına aykırı olduğunu vurgulayan Mekki, Mursi’nin sağlık durumunun giderek kötüye gitmesini “korkunç bir durum” olarak değerlendirdi ve özellikle de ziyaretine izin verilmemesinin, yalnız bırakılmasının asla kabul edilemez olduğunu belirtti.

“Adeta ondan kurtulmaya çalışıyorlar” diyen eski bakan, Mursi’den korktuklarını, eğer kendisine konuşma fırsatı verilirse kendisine karşı yapılan operasyonun gizli yanlarını açığa çıkaracağı düşüncesinde olduklarını belirtti.

Mahkemenin tedavisi için önce izin vermesi, ardından kararın uygulanmaması hususunda ise, bunun da kanunlara aykırı olduğunu, mahkemenin iznine gerek olmadan tedavi görmesinin sağlanması gerektiğini, ancak mahkemenin iznine rağmen henüz bir hareketlilik olmadığını, bunun da Mursi’nin sağlığının ve hayatının tehlikede olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Araştırmacı Hukukçu Usame Nasıf ise Mursi’ye yapılanların asla kabul edilebilir olmadığını, hukuka, Mısır’ın imzaladığı uluslararası anlaşmalara, anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Mahkemenin iznine rağmen tedavisinin geciktirilmesi nedeniyle ailesinin Mursi’yi ölüme mahkum etmek üzere komplo kurulduğu hususunda endişeye kapıldıklarını, Mursi’yi ve İçişleri Bakanını bu durumdan sorumlu tuttuklarını belirten Nasıf, tüm uluslararası kuruluşları ve yerel hukuk kurumlarını harekete geçmeye, Mehdi Akif’in başına gelenlerin Mursi’nin de başına gelmesin diye Mursi’yi kurtarmak için rejime baskı yapmaya çağırdı.

Facebook üzerinden paylaşım yapan Abdullah Mursi ise şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz Haziran ayında 4 senenin ardından aniden ziyaret izni çıkması Mursi’nin iyi olduğunu ailesine gösterdikten sonra ondan kurtulma amacını mı taşıyor? Rejim niçin tedavi görmesine, yemek yemesine engel oluyor?!”

Abdullah Mursi, Muhammed Mursi’nin 3 seneden beri yerde uyuduğunu, bu durumun boynunda ve sırtında dayanılmaz ağrılara sebebiyet verdiğini, sol gözünün göremeyecek hale geldiğini, elinde yara olduğunu, ancak tedavi edilmediği için bir yıldan daha uzun bir süredir iyileşmediğini ifade etti.

Şeker hastası olan babasının insülin ve iyi beslenmeden mahrum bırakıldığını, bu durumun Mursi’nin bir çok kez şeker komasına girmesine sebep olduğunu, bu yüzden Mursi’nin uykuda şeker komasına girmek korkusuna uyuyamadığını da belirtti.

Abdullah Mursi 67 yaşında olan babasının insanlık dışı şartlar altında tutulmasının, kimseyle görüşmesine, kitap ya da dergi okumasına, bir kağıt ya da kalem bulundurmasına müsaade edilmediğine işaret etti.

 

 

 

islamianaliz