Katil ABD 1.100 Müslüman Katletti

Katil ABD 1.100 Müslüman Katletti

Uluslararası Af Örgütü, Afganistan'da bulunan yabancı güçler tarafından son beş yılda çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu bin 100 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, 2009-2013 yılları arasında sadece Afganistan’daki yabancı güçler tarafından öldürülen sivillerle ilgili rapor hazırladı. Başkent Kabil’de tanıtılan raporda, sivil kayıplardan endişe edildiği belirtilerek, Afganistan’da ABD liderliğinde bulunan uluslararası koalisyon tarafından "öldürülen siviller için adaletin yerini bulmadığı" vurgulandı.

Af Örgütü’nün Asya Sorumlusu Richard Bennett, son beş yılda Afganistan'daki yabancı askerler tarafından bin 100 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Bennett, "Afganistan’da yabancı güçlerin sebep olduğu sivil kayıplarla ilgili sadece 140 dosyayı detaylı bir şekilde inceledik. Bunun sonucunda 50 çocuk ve bazı hamile kadınların öldürüldüğünü gördük" dedi.

Bennett, sivil kayıpların özellikle hava saldırıları ve gece baskınlarında verildiğini açıkladı. Sivil kayıplara neden olan yabancı askerlerin adli takibe alınmadığını bildiren Af Örgütü yetkilisi Bennett, "ABD ordusundan, sivil kayıplarla ilgili incelediğimiz dosyaların takip edilmesini istiyoruz. Yakınlarını ABD güçlerinin saldırılarında kaybedenler adalete kavuşmalı" diye konuştu.   

Bennett, bu yılın sonunda Afganistan’daki misyonu sone erecek yabancı güçlerin artık sivil kayıpları önlemesi gerektiğini vurgulayan Bennett, soruşturma açılması içinAmerikan ordusunun adli sisteminde acil düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Sivil kayıplarına neden olan askerlerin dosyalarının araştırmasında şeffaflık bulunmadığını ifade eden Bennett, Afgan hükümetinin de sivil kayıplarla ilgili dosyaları ciddi şekilde takip etmesi gerektiğini kaydetti.