Katar'da insanlık trajedisi

Katar'da insanlık trajedisi

2022 Dünya Kupasına hazırlanan Katar'da göçmen işçilerin yaşadığı insanlık dramı dehşete düşürüyor

Göçmen işçilerin yaşamlarını daha iyi geçirme umuduyla gittikleri Katar'da maruz kaldıkları kötü muamele, insani olmayan ve ölümle burun buruna olan çalışma koşulları dünyanın kanını dondurdu.

Hindistan kendi vatandaşlarının Katar'da yaşadığı bu zulmü açıkladığı bir raporla dünyaya duyurdu.

1392821220_1.jpg

2012'den bu yana 500 Hintli işçi hayatını kaybetti

Katar’daki Hindistan Büyükelçiliği tarafından açıklanan resmi rakamlar Ocak 2012’den bu yana 500’den fazla Hintli işçinin 2022 Dünya Kupası altyapı projelerinde hayatını kaybetmiş olduğunu ortaya koyuyor.

Resmi rakamlara göre 2012 yılında 237, 2013 yılında 241 ve 2014 yılının ocak ayında da 24 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.

Guardian’ın daha önce Nepalli işçiler konusunda yaptığı bir araştırma ise 2 yıl içinde toplam 238 Nepallinin hayatını kaybettiğini ortaya çıkarmıştı.

Elçilikten edinilen bilgiler Katar’a Dünya Kupası ev sahipliğinin verildiği 2010 yılında 233, 2011 yılında ise 239 can kaybı olduğunu gösteriyor.

Dünya Kupası yapılana kadar 4 bin işçi hayatını kaybedecek

Belçika merkezli Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), 1.2 milyon göçmen işçinin mevcut koşullarda çalıştırılması halinde, 2022 Dünya Kupası'nın başlama vuruşu yapılana kadar 4 bin işçinin yaşamını yitireceği uyarısında bulundu.

1392821234_a-migrant-workers-labour-009.jpg

"FIFA bu zulmü görmeli"

İnsan hakları kuruluşlarına göre altyapı projelerindeki tablo, artık FIFA’nın görmezden gelemeyeceği düzeyde…

Ülkede Dünya Kupası projelerinde çalışan 1.2 milyon göçmen işçinin çalışma koşulları ve can güvenliği endişe yaratıyor.

Uluslararası Af örgütü'de FIFA'ya çağrıda bulunmuştu

Uluslararası Af Örgütü, 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası için Katar'da devam eden inşaat projelerinde çalışan göçmen işçilerin insan hakları ihlallerine maruz kaldığına dikkat çekerek, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) göçmen işçilere yönelik suistimallere bir an önce son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Af Örgütü, Katar'da göçmen işçilerin sık sık ücretlerinin ödenmediğini, tehlikeli şartlarda çalıştıklarını ve sağlıksız yerlerde yatıp kalktıklarını söylüyor.

1384774342_1380196903katar-5.jpg

"Hayvanlar" diye bahsediliyor

Af Örgütü, bir inşaat yöneticisinin işçilerden ''hayvanlar'' diye bahsettiğini aktarıyor.

Katar hükümeti, Dünya Kupası tesislerinin inşaatına dahil olan işçilerin uygun şartlarda çalıştırılacağını açıklamıştı.

Katarlı yetkililer Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna henüz bir tepki vermedi.

Af Örgütü, ''Göçün Karanlık Yüzü: Dünya Kupası Öncesinde Katar'da İnşaat Sektörü" başlıklı raporun yazımı için işçiler, işverenler ve hükümet yetkililerinden oluşan 210 kişi ile mülakatlar yaptı.

1384774352_130926qatar.jpg

Katar'da göçmen işçilere 'hayvan muamelesi' yapılıyor

FİFA'nın maçlar boyunca ana karargahı olması planlanan tesisle ilgili inşaat projesine malzeme sağlayan bir şirketin tuttuğu Nepalli göçmen işçiler, ''bir hayvan sürüsü gibi'' muamele gördüklerini ve Katar'ın en sıcak aylarında dahi haftanın her günü günde 12 saate yakın çalıştırıldıklarını söylüyorlar.

İşe gelmeyene para cezası

Af Örgütü, emek sömürüsünün kimi durumlarda ''zorunlu çalıştırmaya'' denk geldiğini belirtiyor.

Raporda kimi işçilerin, ücretleri ödenmediği halde, işe gelmezlerse para cezasıyla ya da Katar'dan sınır dışı edilmekle tehdit edildikleri yazıyor.

1392821259_qatar-3.jpg


Su bile vermiyorlar

Katar'da inşaat sektöründe çalışan göçmen işçilerin çalışma koşullarını araştıran İngiliz Guardian gazetesi haberinde işçilerin yazın 50 derece sıcak altında çalıştırıldığı, maaşlarının aylarca ödenmediği, Katar'a geldikten sonra pasaportlarına zorla el konulduğu ve ücretsiz içme suyundan bile mahrum bırakıldığı belirtlidi.

Gazete haberinde bazı işçilerin 24 saatten fazla çalıştırıldığını, kalabalık koğuşlarda yaşamak zorunda bırakıldığı ve hatta açlık çektiklerini yazdı.