Katar ve Mısır İstihbaratı Mutabakatın Ayrıntılarını Görüştü

Katar ve Mısır İstihbaratı Mutabakatın Ayrıntılarını Görüştü

Katar ve Mısır ilişkilerini düzeltmek için başlatılması kararlaştırılan görüşmelerin ilki Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşti

Mısırlı ve Katarlı istihbarat yetkilileri, iki ülke arasında varılan mutabakatın ayrıntılarını görüşmek üzere Kahire'de buluştu. Kahire'deki görüşmelerde iki başlığın öne çıktığı bildirildi. Bunlardan ilki, Mısır'ın Katar yönetiminin İhvan'a verdiği destekten duyduğu rahatsızlık, ikincisi ise Katar ve Mısır liderlerinin bir araya geleceği görüşmenin planlanması olarak bildirildi. 

Suudi Arabistan'ın arabuluculuğu ile gerçekleştirilen görüşmelere katılan Katarlı ve Mısırlı istihbarat yetkilileri, 18 ay boyunca devam eden Mısır ve Katar anlaşmazlığını sona erdirmek için muhtemel çözümleri değerendiriyor. 

Katar güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada Katar İstihbaratı Şefi Ahmed Nasır bin Casım el Sani'nin önümüzdeki ay Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılması planlanan görüşmeyi tartıştığını söyledi. Riyad'da önümüzdeki ay yapılması planlanan görüşmede, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani'nin bir araya gelmesi öngörülüyor.

Katar'la Mısır arasındaki temel gerginlik, Katar'ın Mısır'da darbe ile görevden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan'a destek vermesinden kaynaklanıyor. Suudi Arabistan ise, Mısır'da darbe yapan Abdulfettah el Sisi'yi desteklemiş ve kötüye giden Mısır ekonomisi için de milyar dolarlarca bağışta bulunmuştu. 

Katar'ın Mısır'daki darbe yönetimini desteklememesi ve İhvan'ı destekleyen tavır takınması, Katar'la diğer Körfez ülkelerinin de ilişkilerini olumsuz etkilemişti. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen görüşmeler sonucunda Katar'la Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerde önemli bir iyileşme sağlanmış ve normalleşme başlamıştı.

Suudi Arabistan, Katar'la Mısır arasındaki ilişkilerin düzelmesi için de özel bir çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz cumartesi günü, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Katar Emiri'nin özel heyetiyle bir görüşme gerçekleştirmişti. Bugün de iki ülkenin istihbarat yetkililerinin bir araya gelmesi iki ülke arasındaki görüşmelerin sıklaşacağının bir işareti olarak yorumlandı.

DÜNYA BÜLTENİ