Katar Emiri ile Körfez Ülkeleri Arasında Hamas  Gerginliği

Katar Emiri ile Körfez Ülkeleri Arasında Hamas Gerginliği

Katar Emiri özür dilemeyi reddetti

Mısır’da yayımlanan el-Youm es-Sabi gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez İşbirliği Örgütü’nün İran’a, Hamas’a ve Müslüman Kardeşlere yönelik tutumuna mesafeli davranan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad, bu tavrından dolayı Körfez ülkelerinden özür dilemeyi reddetti.

Şeyh Temim’in açıklamalarının Katar’ın Körfez İşbirliği Örgütü ile ilişkilerinde derin bir ayrılığa neden olduğunun belirtildiği haberde Katar resmi haber ajansının Çarşamba sabahı Şeyh Temim’in büyük bir bölgesel güç olarak nitelediği İran’la gerginlik yaratmanın maslahata uygun olmadığını söylediğine dair haberine dikkat çekildi.

Katarlı yetkililer, Temim bin Hamad’a isnat edilen İran yanlısı açıklamayı reddederken, Katar haber ajansı da sitesinin hacklendiğini ve söz konusu haberin kendisine ait olmadığını açıklamıştı.

Ancak Katar emiri ile basınının izahları Suudi Arabistan’ı ve Körfez’deki müttefiklerini ikna etmeye yetmedi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar’a ait tüm internet sitelerine erişim yasağı getirdi.

El-Youm es-Sabi gazetesi, Katar Emiri Şeyh Temim’in Körfez İşbirliği Örgütü’nden özür dilemesini sağlamak için yapılacak herhangi bir arabuluculuk girişimini de kabul etmediğini bildirdi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad, Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Hamas’tan terör örgütü diye söz edip teröre destek vermekle suçladığı İran’ı yalnızlaştırma çağrısı yaptığı Riyad zirvesine katılmış ve Trump’la ikili görüşme yapmıştı.