Katar Dışişleri Bakanı Irak'ta

Katar Dışişleri Bakanı Irak'ta

Irak Başbakanı İbadi, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed'i başkent Bağdat'a kabul etti

Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İbadi'nin Atıyye ile beraberindeki heyeti, başkent Bağdat'taki ofisinde kabul ettiği, toplantı sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin ve bu ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra, terörle mücadelede ortak güvenlik koordinasyonu konularının görüşüldüğü ifade edilerek, "Toplantıda ayrıca Irak ve bölgedeki siyasi ve güvenlik durumu, Irak hükümetinin bu konudaki sorunlara yaklaşımı, Irak'ın terör örgütü DAEŞ çetelerine karşı yürüttüğü savaşın da konuşulduğu" kaydedildi.

Açıklamada, İbadi'nin herkese yönelik tehdit oluşturan terörü yok edebilmek için tüm ülkelerin birlik olması gerekliliğini vurguladığı ve bölge ülkelerinin gelişimi için çalışmalarının netlik kazanmasının önemine değindiği ifade edildi.

Atıyye'nin ise Iraklıları terör örgütü DAEŞ'le mücadelesindeki başarılarından övgüyle söz ettiği ve ülkesinin terörle mücadele konusunda Irak'a tam destek verdiğinin altını çizdiği ifade edildi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atıyye, devlet başkanı Saddam Hüseyin'in devrildiği 2003'ten bu yana Katar'ın ilk üst düzey resmi ziyaret kapsamında başkent Bağdat'a dün akşam ulaşmıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, eski Başbakan Nuri el-Maliki döneminde Katar'ın "Irak'taki teröre destek olduğu" iddiası nedeniyle gerilmişti. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, 11 Şubat'ta Katar ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Masum, İstanbul'da 25 Nisan'da düzenlenen Barış Konferansı'nda Katar Prensi Temim bin Hamad'la bir araya gelmişti