Katar 24 Savaş Uçağı Alıyor

Katar 24 Savaş Uçağı Alıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Katar'a 24 adet Rafale savaş uçağı satışını öngören anlaşmayı imzalamak için Doha'da. Katar Emiri El Tani ile görüşecek Hollande buradan Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi için Suudi Arabistan'a geçecek.

Fransa'nın Katar'a 24 Rafale savaş uçağı satışını öngören anlaşmanın ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. 7 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde Katar 24 uçağa ek olarak daha sonra 12 adet daha uçakla alma hakkına sahip olacak.
Hollande Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani ile görüşmesinin ardından Körfez İşbirliği Konseyi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a haraket edecek. Hollande Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Selman ile bir araya gelecek.
İki liderin ayrıca hâlihazırda devam eden ve Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği Yemen'e askeri operasyonu ve  diğer bölgesel konuları da ele alması bekleniyor.

Fransa’nın savaş uçağı Rafale, dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip olan uçaklarından biri. [Fotoğraf: Reuters]
Fransa Dışişler Bakanı Laurent Fabius benzer bir anlaşmanın yakında Birleşik Arap Emirlikleri ile de imzalanabileceğinin sinyallerini vermiş ve müzakerelerin sürdüğünü belirtmişti.
Daha önce Ortadoğu'ya yaptığı birçok ziyareti gizli tutulan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian pazar günü Abu Dabi Veliah Prensi Zayid Nahyan'la görüşmüştü. Emirlikler Haber Ajansı'na (WAM) göre, Le Drian ve Zahyan iki ülke arasında 'askeri savunmada ortak işbirliği' konusunu ele aldı.
Mısır ve Hindistan'a da satılmıştı
Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisi, perşembe günü Katar yönetiminin 24 adet Rafale tipi savaş uçağı alma talebini Paris’e ilettiğini açıklamıştı.
Fransa’nın Afganistan, Libya, Mali ve Irak’ta kullanmış olduğu savaş uçağı, dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip olan savaş uçaklarından biri.
Rafale en pahalı savaş uçaklarından biri olarak nitelendiriliyor.
Fransa Şubat ayında da Mısır’a 24 adet Rafale savaş uçağı satmıştı. Fransa benzer bir anlaşmayı Hindistan'la imzalamıştı.
Kaynak: Al Jazeera ve AFP