Katalonya'da bağımsızlıktan vazgeçilmiyor

Katalonya'da bağımsızlıktan vazgeçilmiyor

Katalonya özerk yönetimi hükümetinin, 9 Kasım'daki bağımsızlık referandumunu resmi olarak yapmaktan vazgeçtiği, ancak yeni bir öneri sunacağı iddia edildi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen ancak Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınan bağımsızlık yanlısı referandumun resmi olarak gerçekleştirilmesinden vazgeçtiği iddia edilen Katalonya özerk yönetim hükümetinin, yeni önerisini yarın sunacağı öne sürüldü.

İspanya Anayasa Mahkemesi'nin 9 Kasım'daki referandumu askıya almasından sonra yasal çıkış yolu bulamayan Katalonya özerk yönetim hükümeti, bu zaman kadar referanduma destek veren Katalonya'daki siyasi partilerle bugün bir toplantı yaptı. 

Gün boyu süren toplantıya, iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CİU) ile ona dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve muhalefetteki diğer siyasi partilerden Yeşiller-Birleşik Sol (ICV-EUiA) ve Katalonya Halk Birliği (CUP) katıldı.

Toplantı sonrasında İspanyol basınına sızan bilgilerde, Katalonya hükümetinin, referandumun 9 Kasım'da resmi olarak yapılmasından vazgeçildiğini siyasi parti liderlerine ilettiği bildirildi. ICV-EUiA lideri Joan Herrera da toplantı çıkışında bunu doğrularak, Katalan hükümetinin mevcut yasal engellerden dolayı 9 Kasım'da referandumun yapılamayacağını ilettiğini ve kendilerine yeni bir teklif sunduğunu belirtti.

Herrera, "Ancak ben Katalan hükümet sözcüsü değilim ve bu teklifi söyleyemem. Katalonya hükümetinin yarın yapacağı yönetim kurulu toplantısı sonrasında bu öneriyi onlar duyuracaktır" dedi.

Bu arada, Barcelona'daki Katalonya hükümet binasında gerçekleştirilen toplantıda, tüm siyasi partilerin görüşlerini ve önerilerini ortaya koyduğu, ERC'nin "tek taraflı bağımsızlık ilanını" bile masaya getirdiği ileri sürüldü.

Katalonya hükümetinin yarınki toplantısından sonra açıklaması beklenen yeni öneride öne çıkan olasılık, 9 Kasım tarihinin bir halk oylaması günü olarak bırakılması ancak organizasyonun resmi olarak değil, "katılım süreci" adıyla alternatif bir yolla gerçekleştirilmesi olarak gösterildi. Katalonya'da erken seçime gidilerek, plebisit seçim yapılması olasılığı da ortaya atılmaya başlandı.