Kasten Gazeteciler, Sağlık Ekipleri Hedef Alınıyor

Kasten Gazeteciler, Sağlık Ekipleri Hedef Alınıyor

İsrail Gazze'deki gösterileri takip eden gazetecileri ve sağlık çalışanlarını 'kasten' hedef alıyor...


Gazze'deki El-Mizan İnsan Hakları Merkezi "İsrail askerleri, Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerinin başladığı Mart 2018'den bu yana 2 gazeteciyi öldürdü, 10'u kadın olmak üzere 173 gazeteciyi yaraladı." açıklamasında bulundu.
İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Mart 2018'den bu yana devam eden barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" eylemlerinde görevlerini yapan Filistinli gazetecileri "kasten" hedef aldığı belirtildi.

Gazze'deki El-Mizan İnsan Hakları Merkezi, Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerinin başladığı Mart 2018'den Eylül 2019'a kadar geçen süreyi ele alan bir rapor yayımladı.

Raporda, "İsrail askerleri, Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerinin başladığı Mart 2018'den bu yana 2 gazeteciyi öldürdü, 10'u kadın olmak üzere 173 gazeteciyi yaraladı." bilgisi verildi.

Gazetecilerin büyük çoğunluğunun gerçek ve kauçuk kaplı mermilerin yanı sıra şarapnel parçaları nedeniyle yaralandığına işaret edilen raporda, "İsrail askerleri, basın mensubu oldukları açık bir şekilde anlaşılmasına rağmen gazetecilerin görevlerini yapmasını engellemeyi ve olay yerinden uzaklaşmalarını sağlamayı amaçlıyor." ifadeleri kullanıldı.

İsrail askerlerinin, uluslararası insan hakları ile uluslararası hukuku hiçe sayarak gazetecileri, ekipmanlarını, araçlarını ve medya binalarını sistematik bir şekilde hedef aldığı vurgulanan raporda, İsrail'in böylece gazetecileri korkutmaya, işlediği ihlalleri ve gerçekleri dünyaya duyurmalarını engellemeye çalıştığı aktarıldı.

Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze Şeridi’nde düzenlenen barışçıl eylemlerde orantısız güç kullanan işgalci İsrail askerleri, sağlık çalışanlarını da hedef alıyor.

İşgalci güçler şu ana kadar protestolarda 4 sağlık çalışanını şehit etti.


Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Mart 2018’den bu yana devam eden barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” eylemlerinde gösteri alanında görev yapan sağlık çalışanları, beyaz önlüklerine ve sadece yardım amaçlı orada bulunmalarına rağmen İsrail askerlerinin hedefi olmaktan kurtulamıyor. İşgal askerleri, eylemlerinde şu ana kadar 4 sağlık çalışanını şehit etti, 779 sağlık çalışanını yaraladı, 133 ambulansa ise zarar verdi.

GÖZÜNDEN OLUYORDU
Gösterilerde elinden ve karnından yaralanan sağlık çalışanı Sabirin Kışta, İsrail kurşunlarına hedef olduğu sırada sırtından vurulan 8 yaşındaki bir çocuğa yardım etmeye çalıştığını söyledi. Sağlık çalışanı Salih el-Hac da (21) Han Yunus’un doğusundaki Huzaa bölgesinde düzenlenen gösterilerde insanlara yardım etmeye çalıştığı sırada doğrudan sol gözüne isabet eden gaz fişeği nedeniyle yaralandı.

KASTEN HEDEF ALIYOR
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, gösteriler sırasında İsrail’in orantısız güç kullandığını söyledi. İsrail’in yaralı göstericilere yardım edilmemesi için sağlık ekiplerini kasten hedef aldığını dile getiren Kudra, uluslararası kuruluşlar ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi sağlık alanında hizmet veren kurumlara “Filistin sağlık ekiplerine yönelik koruma ve İsrail saldırılarını kınama” çağrısında bulundu.

 

aa-yenişafak