Kassam Tugayları'nın İstişhad Eylemleri ve 'Kutsal İntikam'

Kassam Tugayları'nın İstişhad Eylemleri ve 'Kutsal İntikam'

Flistin Enformasyon Merkezi'nin yayımladığı "Kutsal intikam" dosyasını İslami Analiz okurlarıyla paylaşıyoruz:

Flistin Enformasyon Merkezi'nin yayımladığı "Kutsal intikam" dosyasını İslami Analiz okurlarıyla paylaşıyoruz:
 
Siyonist işgal rejiminin 1996 yılında Hamas’ın önemli komutanlarından Mühendis Yahya Ayyaş’a suikast düzenleyip şehit etmesine karşı direnişin verdiği cevabın ve misillemenin teorik ve pratik adıdır. Bu, geçmiş yıllarda Kassam Tugayları’nın Siyonist rejimin yaptığı suikastlara karşı verdiği karşılığın şekli oldu. Süreç içerisinde Kassam Tugayları bunu hep korudu ve yeri geldiğinde kullandı.
 
İstişhad (feda eylemleri)nin direnişin zihninde ve projelerinde yer alması, işgalcinin direnişin lider ve komutanlarını şehit etmesine, halkına ve kutsal mekânlarına saldırmasına karşı başka yöntemleri kullanmasına mani olmadı. İşgale karşı farklı yöntemler kullanma ve düşmana sürpriz yapma, Kassam Tugayları’nın işgalciyle girdiği savaşlarda gösterdiği yeni yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Kassam Tugayları komutanlarından Mazin Fukaha’nın şehit edilmesi üzerine birçok kişi hareketin buna vereceği karşılık konusunda birçok hususu yazdı çizdi.
 
Aralarında İsrailli uzmanların da olduğu bütün analist ve uzmanlar Kassam’ın kesinlikle karşılık vereceği ve bundan kaçışın olmayacağı konusunda hemfikirdirler. Bu süreçte istişhad eylemleri daha çok ön plana çıkmaktadır.
 
Filistin Enformasyon Merkezi’nin hazırladığı özel dosya, Filistin direnişi sürecinde 1996’den sonra meydana gelen önemli istişhad eylemlerine ışık tutuyor:
 
İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ın askeri kanadı durumundaki İzzeddin El-Kassam Tugayları terör rejiminin Kassam komutanı Yahya Ayyaş’ı düzenlediği suikastla şehit etmesine misilleme olarak “istişhad eylemleri” veya “intikam operasyonları” ismini verdiği eylemler başlattı. Bu eylemlere şu anda Siyonist işgal rejimi zindanlarında bulunan Hasan Selame komuta ediyordu. Muhammed Dayf tarafından kendisine verilen görevi icra etmek üzere Selame Gazze’den Batı Yaka’ya geçti.
 
Mühendis Ayyaş’ın şehit edilmesinden kırk gün sonra istişhad eylemlerine Mecdi Ebu Verde’nin düzenlediği eylem ile başlayan Kassam Tugayları, bunun ardından aynı gün İbrahim Es-Serahine’nin eylemi ile sürdürdü. Bu iki eylemin ardından Raid Eş-Şeğnubi 3 Mart 1996 tarihinde istişhad eylemi gerçekleştirdi. Bu üç eylemde 46 Siyonist hayatını kaybetti, 1633 Siyonist de yaralandı.
 
Kassam Tugayları’nın 1996 yılından beri düşmana karşı yaptığı ve ağır kayıplar verdirdiği istişhad eylemlerinin bir kısmı şöyle:
 
108 Nolu otobüste yapılan feda eylemi
 
Siyonist işgal rejiminin Kassam komutanı Yahya Ayyaş’ı şehit etmesine ilk misilleme 25 Şubat 1996 tarihinde gerçekleşti. Kassam Tugayları mücahidi Mecdi Ebu Verde, işgal altındaki Kudüs şehrinde Yahudi gençlerin kılığına girerek 108 nolu otobüste feda eylemi gerçekleştirdi. Eylemde 28 Siyonist ölürken, birçoğu ağır 50 Siyonist de yaralandı.
 
İbrahim Es-Serahine’nin istişhad eylemi
 
26 Şubat 1996 tarihinde (El-Halil şehrindeki İbrahim Halil Camii katliamının yıldönümü) Kassam mücahidi İbrahim, Yahya Ayyaş’ın şehit edilmesine misilleme olarak Askalan şehrindeki otobüs durağında istişhad gerçekleştirdi. Eylemde birçok Siyonist hayatını kaybetti ve yaralandı. İşgal rejimi sadece 3 kişinin öldüğünü ve 40 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
Haşim En-Neccar’ın eylemi
 
22 Aralık 2000 tarihinde Haşim En-Neccar tarafından gerçekleştirilen feda eylemi, Filistin direnişinin Siyonist yerleşkelerde yaptığı en önemli, dikkatli ve cesur eylemlerden biri olarak tarihe geçti. En-Neccar bu eylemi, işgal güçlerinin Kassam Tugayları komutanlarından İbrahim Beni Avde’yi şehit etmesine ve Filistin halkına karşı sürdürdüğü cinayetlere misilleme olarak gerçekleştirdi. Kassam mücahidi 2000 yılının Ramazan ayında Ürdün vadisinde yer alan Mehola yerleşkesine bomba ve patlayıcılarla girip, Siyonist askerlerin yoğun olarak bulundukları noktaya gitti. Çok geçmeden askerlerin yoğun bir şekilde bulundukları bir noktada büyük bir patlama meydana geldi. Kıraathane enkaza dönüşürken, altı asker hayatını kaybetti, on beşten fazlası da yaralandı.
 
Bire on intikam dönemi
 
Bire on intikam dönemi, Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in yapılacak bir suikasta on eylemle karşılık verilmesi talimatının sonucu Kassam Tugayları’nın düşmana karşı başlattığı ard arda on feda eyleminin adıdır.
 
Bu talimatla yapılan bazı eylemler şöyle:
 
*Ahmed Alyan’ın 4 Mart 2001 tarihinde Tulkerem şehrinde düşmana karşı yaptığı eylemde 4 Siyonist öldü, 40’den fazlası yaralandı.
 
*18 Mayıs 2001 tarihinde Kassam mücahidi Mahmud Ahmed Mermeş’in Netanya şehrinde gerçekleştirdiği feda eyleminde 7 Siyonist öldü, 100 kadarı da yaralandı.
 
*25 Mayıs 2001 tarihinde Kassam mücahidi Hasan Ebu Nasr’ın, patlayıcı yüklü aracıyla Gazze yakınlarındaki Netzarim yerleşkesinde gerçekleştirdiği eylemde onlarca Siyonist öldü ve yaralandı.
 
*29 Mayıs 2001’de bir Kassam mücahidi Gazze’nin güneyinde yer alan Et-Tuffah kapısında işgal askerlerine karşı feda eylemi yaparken, bir başka mücahit de düşmanın üzerine el bombaları attı. Bunlar İsmail Aşur ve Abdulmuti El-Assar idi.
 
*27 Mart 2002 tarihinde patlayıcı kuşağıyla Tel Aviv’in kuzeyinde yer alan Netanya’daki Barak Otelinin lokantasında feda eylemi gerçekleştiren Abdulbasıt Avde, 36 Siyonist’i öldürdü. Bu eylem, 1948 yılında kurulan işgal rejimi tarihine en tehlikeli saldırılardan biri olarak geçti.
 
*2001 yılı Haziran ayı başlarında Tel Aviv’de Said El-Havteri tarafından gerçekleştirilen feda eyleminde 20 Siyonist hayatını kaybetti, 150’den fazla Siyonist de yaralandı.
 
*23 Mart 2001 tarihinde Kassam mücahidi Ziya Et-Tavil tarafından Kudüs’ün Tel El-Fransiyye yerleşkesinde yapılan feda eyleminde 30’den fazla Siyonist yaralandı.
 
*28 Mart 2001 tarihinde Fadi Ataullah Yusuf’un, Kefer Saba köyü yakınlarındaki askeri geçiş noktasında yaptığı feda eyleminde iki asker öldü, yedi asker de yaralandı.
 
*23 Nisan 2001 tarihinde yine Kefer Saba şehrinde İmad Ez-Zebidi tarafından yapılan feda eyleminde 50 Siyonist öldü veya yaralandı.
 
*Kassam mücahidi Cemal Nasır 29 Nisan 2001 tarihinde aracına yüklediği 250 kg. patlayıcıyla Shafi Sahomron yerleşkesinde işgalci askerleri taşıyan otobüslerin arasında aracı havaya uçurdu. Eylemde çok sayıda işgal askerinin ölmesine ve yaralanmasına rağmen işgal rejimi adeti üzerine kayıplarla ilgili bir bilgi vermedi.
 
 İzzeddin El-Mısri’nin İki Cemal’in şehit edilmesine karşı yaptığı feda eylemi
 
*Hamas komutanlarından Cemal Selim ve Cemal Mansur’un şehit edilmeleri üzerine Kassam mücahidi İzzeddin Suheyl El-Mısri, 9 Ağustos 2001 tarihinde Kudüs’te Kral Davud ve Yafa Caddesi kavşağında bulunan Sparrow Restoranında patlayıcı kuşağını patlatması sonucu 19 Siyonist öldü, 120’den fazlası da yaralandı.
 
*Kassam komutan Mahmud Ebu’l-Hunud’un şehit edilmesine misilleme olarak 2 Aralık 2001 tarihinde yapılan feda eyleminde 15 Siyonist öldü, 55 Siyonist yaralandı.
 
*4 Eylül 2001 tarihinde Kudüs’te yapılan eylemde 5 Siyonist ölürken, 30’den fazlası yaralandı.
 
*Şeyh Salah Şahade’nin şehit edilmesine misilleme olarak Cihad Hamade’nin Cenin şehrinde düzenlediği feda eyleminde 10 Siyonist öldü, 46’sı yaralandı. Eylemi birkaç gün önce suikastla şehit edilen Kassam Tugayları komutanı Muhammed Fukaha planlamıştı.
 
*19 Ağustos 2003 tarihinde Filistin direnişi işgal rejimi güvenlik birimlerine ağır bir darbe indirdi. Kassam mücahidi Raid Mesek’in Kudüs şehrinde düzenlediği feda eyleminde 21 Siyonist öldü, 136’sı da yaralandı. Eylem komutan Abdullah El-Kavasimi’nin şehit edilmesine misillemeydi.
 
*Kassam komutanı İbrahim El-Mukadime’nin şehit edilmesine misilleme olarak Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Asaf Muhammed Hanif’in 30 Nisan 2003 tarihinde Tel Aviv’de Amerika büyükelçiliği yakınlarındaki Mikes Place isimli kahvede gerçekleştirdiği feda eyleminde 5 kişi öldü, 60’ten fazla kişi de yaralandı.
 
*12 Ağustos 2003 tarihinde meydana gelen feda eyleminde 2 Siyonist öldü, 12’si yaralandı.
 
*İşgal altındaki Kudüs şehrinde Siyonistlerin devam ettiği kahvede yapılan feda eyleminde 6 kişi öldü, 45’den fazla kişi de yaralandı.
 
*9 Eylül 2003 tarihinde Siyonist askerlerin araç beklediği durakta yapılan eylemde 9 asker hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı.
 
*Hamas’ın kurucusu ve manevi lideri Şeyh Ahmet Yasin’in suikastla şehit edilmesine misilleme olarak iki Kassam mücahidinin 30 Ağustos 2004 tarihinde gerçekleştirdikleri eylemlerde 17 Siyonist hayatını kaybetti, 100’den fazlası da yaralandı.
 
*Siyonist rejimin Kassam komutanı Ahmed El-Ca’beri’yi şehit etmesi üzerine Kassam Tugayları Bi’ri Seb’a ve Batı Nakab’daki Siyonist hedefleri vurduğu gibi, gece olunca da kendi ürettiği füzelerle Tel Aviv’i vurdu. Tel Aviv’e ilk kez düşen füzelerle Siyonist rejim ciddi manada sarsıldı.