Kaşgar'da Müslüman avı

Kaşgar'da Müslüman avı

Çin, son beş ayda 200 kişinin hayatını kaybettiği Doğu Türkistan'da bir katliama daha imza attı. Polisler, Kaşgar kentinde 'bıçak taşıdıkları'nı iddia ettiği 14 Müslüman'ı katletti, onlarcasını da yaraladı. Çıkan çatışmada iki de polis öldü.

Doğu Türkistan'ı işgali altında bulunduran Çin yönetimi, Müslümanlara yönelik katliam politikasını artırarak sürdürüyor. Son beş ayda 200 Doğu Türkistanlı Müslüman'ı öldüren Çin polisi, önceki gün bir katliama daha imza attı. Kaşgar kentindeki saldırıda 14 kişi katledildi, onlarcası da tutuklandı. Resmi adı Sincan Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan'daki saldırılarda polis, 'bıcaklarla karakola saldırdığını' iddia ettiği Türkistanlıların üzerine ateş açtı. Oysa, toprak ve işyerleri ellerinden alınan ve siyasi baskılara maruz kalan Müslümanlar, karakola şikayette bulunmak için gitmişti. Nitekim Çin makamları geçen ay da saldırı düzenlendiğini iddia etmiş, fakat dilekçe vermek için karakola giden Türkistanlı Müslümanların öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Şinhua ve Tengritağ ajanslarına dayanılarak verilen haberlere göre olay Kaşgar Vilayeti Yenişehir İlçesi Saybağ kentinde meydana geldi.

KASITLI DEZENFORMASYON

Çin ajansları 15 Aralık günü gece saatlerinde (yerel saatle 23 sularında) meydana katliamı 'Kaşgarlılar ellerinde bıçaklarla karakola saldırdı' şeklinde verdi. Bölgesel yönetime ait Tianşan sitesine göre ise, Sufu kasabasında 'elinde patlayıcılar ve bıçaklar olan' bir grupla, polis arasında çatışma çıktı. Site, saldırganların bir karakolu hedef aldığını belirtti. Antik İpek Yolu üzerinde kalan Kaşgar kentinin yakınındaki kasabada yaşanan olayda, polisin suçluları yakalamak istediği, bu esnada çatışma çıktığı öne sürüldü.

'PUSU KURULDU' İDDİASI

South China Morning Post sitesi de, polisin silahlı çete tarafından 'pusuya düşürüldüğünü' belirtti ancak bu bilgi başka kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Bölgeden gelen bilgilerin yetersizliği nedeniyle, olayın tam olarak nasıl yaşandığı halen bilinmiyor. En son çatışmanın yaşandığı Kaşgar'da, geçtiğimiz ay bir polis karakolunda yaşanan çatışmada 11 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Gerilim artarak sürüyor

Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki katliamlardan İslamcıları sorumlu tutuyor. Bölgenin Turfan vilayetine bağlı Lukçün kasabasında Haziran ayında çıkan olayda ise 35 kişi katledilmişti. 2009'da Urumçi'de yaşanan olaylarda da resmi rakamlara göre yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti. Diğer yandan Çin yönetimi ülkenin güneyindeki Hotan vilayetinde yeni bir tutuklama kampanyası başlattı. Gizli Kur'an kursu ve medrese açmak, çocuklara dini eğitim vermek, geleneksel Türkistan kıyafetleri ile tesettüre uygun kıyafet giymek gibi suçlamalarla yaklaşık 300 kişinin toplu olarak tutuklandığı ifade ediliyor. Çin yönetiminin son yıllarda Doğu Türkistan'daki asimilasyon , şiddet ve baskı politikasının temelinde ise bu ülkenin tarihi sakinleri olan Müslüman Türkleri yok etmek ya da Çinlileştirmek amacı yatıyor.