Kasap'da Hazır Kıyma ve Köfteye Yasak Geldi

Kasap'da Hazır Kıyma ve Köfteye Yasak Geldi

Et ve Et ürünleri tebliğinde yapılan değişiklikle artık kasaplarda hazır kıyma, hazır köfte, "kangal sucuk" ifadesi yazan sucuk satışları yasaklandı. Kasaplar, kıyma ve köfteyi müşterinin yanında hazırlayacak

Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle ambalajsız tavuk satışı yasaklandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla 5 Aralık 2012'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği'ni revize etti. 

Söz konusu değişiklikle kasap, market gibi perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme satışı yasaklandı, kanatlı etleri, sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bu işletmelerde, fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek, önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma satılamayacak.

Lokanta, restoran, otel gibi son tüketiciye hizmet veren işletmelerin, çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satması yasaklandı. 

KAVURMADA TUZ ORANI DÜŞTÜ

Yeni düzenleme ile kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3'e düşürüldü. Bu ürün raflarda "kavurma" ve "kıyma kavurma"  olmak üzere iki çeşitte yer alacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere, kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazanç engellenecek.  

Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri korumak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak şartıyla piyasaya arz edilebilecek, bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacak. 

Et ürünlerinde "yüzde 100 dana eti" ya da "yüzde 100 göğüs eti" gibi ifadeler ve logolar kullanılamayacak.  

STANDARTLAR GETİRİLDİ

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde, ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olacak. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" gibi genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanarak tüketicinin yanıltılması engellenecek. Herhangi bir et ürünü "ısıl işlem görmüş sucuk" ise bu ürünün reklamında, tanıtımında "sucuk" veya "kangal sucuk" ifadeleri kullanılamayacak.

Ürün etiketlerine ilişkin kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacak. 

İşletmelere, değişikliklere uyum sağlamaları için tebliğin yayımı itibarıyla 1 ay süre verildi. Perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi tanındı. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya sunulan ürünler ise 1 Ocak 2016'ya kadar satılabilecek.