Karzai İran’ın ardından Hindistan'da

Karzai İran’ın ardından Hindistan'da

Afganistan Devlet Başkanı, ABD ile yaşanan gerginlik sonrası bölgesel ilişkilere yöneliyor. İran'dan sonra Hindistan'a giden Karzai'nin ABD ile anlaşmaya ikna edilmesi isteniyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, bölge ülkelerine ziyaretlerini sürdürüyor. Karzai, üst düzey resmi temaslarda bulunduğu Tahran’ın ardından dört günlük bir ziyaret için Hindistan'a gidiyor.

Ziyaretin hedefi, iki ülke arasındaki işbirliğini arttırmak.

Ancak, ziyaretin ilk gününde Karzai'nin Hindistan parlemantosunda yapması planlanan konuşmanın "yeterli vekil katılımı olmayacağı" gerekçesiyle iptal edilmesi soğuk bir başlangıca neden oldu.

Karzai'nin yarın Hindistan başbakanı Mammohan Singh ile görüşmesi, iki ülke işadamlarının katılacağı ortak foruma katılması bekleniyor.

Hindistan basını, Amerikan yönetiminin Yeni Delhi'den Karzai'yi güvenlik anlaşmasını imzalamaya ikna etmesini talep ettiğini öne sürüyor.

Basında yer alan haberlere göre, Afgan lider NATO güçlerinin ayrılmasından sonra güvenliği sağlamak üzere Hindistan'dan askeri helikopter, tank ve muhtelif silahlar talep edecek.

Hindistan, Afganistan'daki imar çabaları için şimdiye kadar 2 milyar dolar yardım sağlamış, ancak Pakistan'ın eline geçeceği gerekçesiyle silah vermeyi reddetmişti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, dün İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani tarafından Saadabad Sarayı’nda kabul edilmiş, ziyarette iki ülke arasındaki işbirliği ve bölgedeki gelişmelerin konuşulduğu açıklanmıştı.

Karzai, son olarak İran'da haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ruhani’nin yemin törenine katılmak için Tahran’a gelmişti.

Yaklaşık bin kilometrelik ortak sınırı olan İran ve Afganistan’ın, kültür, tarih, din ve dil olmak üzere bir çok alanda ortak paydaları bulunuyor. Açıklanan son verilere göre, İran'da kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 3 milyon Afganistanlı bulunuyor.