Karar Gazetesin'den Hamas İddiası

Karar Gazetesin'den Hamas İddiası

Karar gazetesi, 'Hamas yöneticilerinin Türkiye-İsrail anlaşması için ülkeyi terk ettiğini' iddia etti.

Karar gazetesi, 'Hamas yöneticilerinin Türkiye-İsrail anlaşması için ülkeyi terk ettiğini' iddia etti. "Ankara'ya Hamas jesti" başlığıyla yayımlanan haberde, "Ankara-Tel Aviv görüşmelerinde İsrail medyası üzerinden iki ülke kamuoyuna duyurulan şartlardan biri 'Hamas yöneticileri Türkiye’den sınır dışı edilsin' talebiydi. Hamas yöneticileri Türkiye-İsrail görüşmeleri başladığı günden itibaren konuşmama kararı aldı. Türkiye’ye zarar verebilecek hiçbir davranış içinde olmayacaklarını ifade eden Hamas yöneticilerinin aylar önce Türkiye’den ayrıldığı öğrenildi" ifadesi kullanıldı.

Hilal Öztürk'ün imzasıyla yayımlanan (22 Haziran 2016) haberi şöyle:

Türkiye’nin Mavi Marmara saldırısından sonra 6 yıldır askıya aldığı İsrail ile ilişkilerin, 26 Haziran’da yapılması planlanan son bir görüşmeyle “normalleşmesi” planlanıyor. Karar, görüşmelerde İsrail’in masaya getirdiği “Hamas yöneticileri Türkiye’yi terk etsin” şartından 
sonra yaşananların ayrıntısına ulaştı.

Konuşmama kararı

Ankara-Tel Aviv görüşmelerinde İsrail medyası üzerinden iki ülke kamuoyuna duyurulan şartlardan biri “Hamas yöneticileri Türkiye’den sınır dışı edilsin” talebiydi. Hamas yöneticileri Türkiye-İsrail görüşmeleri başladığı günden itibaren konuşmama kararı aldı. Türkiye’ye zarar verebilecek hiçbir davranış içinde olmayacaklarını ifade eden Hamas yöneticilerinin aylar önce Türkiye’den ayrıldığı öğrenildi.

Zarar görmesin

İsrail’in talebinin ardından Türkiye’nin durumu ilettiği Hamas yöneticilerinin “Bizim buradaki varlığımızın Filistin davasının ve halkının dostu Türkiye’ye zarar vermesine izin veremeyiz. Türkiye’nin çıkarları bizim de çıkarlarımız” dediği belirtildi. Türk yetkililere teşekkür eden Hamas yöneticilerinin Katar’a geçtiği belirtildi.

Denklem dışı kalmayın

Böylece İsrail’in Türkiye’yi zorladığı Hamas şartı da kendiliğinden çözümlenmiş oldu.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı kulislerinde Türkiye’nin İsrail’le bir müzakere masası etrafında oturabilecek ilişki mesafesinde olmasını Hamas’ın da desteklediği belirtiliyor. İsrail’in son Gazze saldırılarında Türkiye’nin dışarda kalması ve masada Mısır’ın olmasının Hamas ve Filistin için çok ağır kayıplara neden olduğu ifade edildi.