Karanlık güçlerin tek kozu kaldı!

Karanlık güçlerin tek kozu kaldı!

Uluslararası Stratejist Ömer Özkaya ise, dış güçlerin Türkiye'ye karşı kullanbilecekleri tek bir kozun olduğunu ve saldırıların da buradan gelebileceğine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık'ta yapılan operasyonların arka planına dikkat çekip Türkiye'ye karşı kirli bir oyunun oynandığına işaret ederken, bu tarz karalama kampanyalarının da devam edeceğini söyledi. Uluslararası Stratejist Ömer Özkaya ise, dış güçlerin Türkiye'ye karşı kullanbilecekleri tek bir kozun olduğunu ve saldırıların da buradan gelebileceğine dikkat çekti.

17 Aralık Operasyonu' sonrası ortaya çıkan soruişaretleri halen akılları tırmalıyor. Operasyondahedef seçilen Halkbankla ilgili olarak, ABDKongre'sindeki 47 milletvekilinin Nisan ayında yazdıkları bir mektupla banka hakkındaki iddialarıhem ABD Dışişleri Bakanlığı'na hem de Hazine Bakanlığı'na sorması ve bir grup AB büyükelçisiyle17 Aralık'ta büyükelçilikte yemekte buluşan ABDelçisi Ricciardone'un "Halkbank konusunu dile getirmiştik. Sonuç alamadık. Şimdi imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz" şeklinde konuştuğuna yönelik iddialar operasyonun arkasında başka güçlerin olduğu algısını güçlendirirken, Avrasya Stratejik Araştırmalar (ASAM)Genel Müdürü Uluslararası Stratejist Ömer Özkaya'nın haber7'ye yaptığı çarpıcıdeğerlendirmeler ve özellikle paylaştığı bir bilgi söz konusu iddiaları daha dagüçlendirdi...

ÖZAL VE MENDERES'E YAPILANLAR YAPILIYOR

Yaşanan son gelişmelerin, bağımlı bir güç olmaktan çıkmak isteyip, dünyada kendisi içinbelirlenmiş yeri değiştirmek için adımlar atmaya çalışan Türkiye'ye karşı Washington ve Londra'nın ortak hareket ettiğini gösterdiğini dile getiren Özkaya, operasyonlarla yapılmak istenenin Menderes ve Özal'a yapıldığı gibi, bir süredir ciddi biryenilenme içinde olan Türk devlet rejiminin dönüştürme teşebbüsünün tasfiyesi olduğunu öne sürdü.

OPERASYONLAR KESİNLİKLE ''YOLSUZLUK'' ÜZERİNE DEĞİL

Türkiye'nin antenlerini dışa çevirmesinden ve yeni dünyanın inşasında rol alacak olmasından rahatsızlık duyanların iç dinamiklerle oynayarak, Türk devletini yenidenAnadolu'ya hapsetmek istediğini aktaran Özkaya, operasyonların da kesinlikle iddiaedildiği gibi ''yolsuzluk ve rüşvet'' çerçevesinde yapılmadığını belirtti. Özkaya, ABD HaberAlma Araştırma Dairesi Eski Direktörü ve ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi Morton Isaac Abramowitz'in  20 Eylül 2012 yılında The National İnterest adlı Amerikan dergisinde yer alan makalesine de dikkat çekti.

BUGÜN YAŞANANLARI 1 YIL 2 AY ÖNCE YAZMIŞ!

Bugün yaşananları Abramowitz'in 1 yıl 2 ay önce söz konusu dergideki makalesinde;  "On yıldır Türkiye siyaset sahnesinde siyasal bir karışıklığa şahit olmadık... Ama 2014itibariyle, içerde ve yanı başında devam eden karmaşa yeni partilerin ortayaçıkışına ve hatta belki de AK Parti'nin çözülmesine yol açabilir." şeklindeki sözlerle dile getirdiğini söyleyen Özkaya, ''Tabi bu operasyonlara karar verenler belki de ülkelerinehizmet ettiğini sanıyor ancak üst resme bakıldığında bunun Türkiye'nin kendi içinbelirlenen alandan çıkma çabalarını engelleyecek gibi gözüküyor.'' diye konuştu.

AK PARTİ YIPRATILARAK CHP İLE KOALİSYONA ZORLANACAK

İleriye sürülen bazı iddiaların önümüzdeki süreçte yıpratılmış bir AK Parti'nin CHP ile koalisyona zorlanması şeklinde öngörüldüğünü bunun ise bir istikrarsızlıkanlamına geleceğini ifade eden Özkaya, '' CHP dönüştürülüyor, MHP'li bir adayı Ankara'dan, Cuma günleri ise Eyüp Sultan'dan çıkmayan bir ismi İstanbul'dan aday gösterdiler. Çünkü biliyorlar ki sağ muhafazakâr tabanın oyunu almadan bir şeyler yapmakgüçtür. Ancak unutulmamalı 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde 62 hükümet düştü. Bu hükümetlerin içinden, darbe ve tek parti dönemleri ile Özal, Menderes ve AK Partidönemleri çıkartılınca geri kalan hükümetler 4-5 ay gibi kısa bir süre görev yapabildi. Oyüzden Türkiye son 10 yıl içinde bir istikrarı yakaladı, bu bozulmamalı.'' şeklinde ifade etti.

MİT'İN GÜCÜNDEN DAHA BÜYÜK NASIL BİR GÜÇ VAR OLABİLİR?

Emniyet üzerinden yapılan operasyonun, Vali, Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı'nın bilgisi dışında yapıldığı ve bu operasyonu kendilerinin basından öğrendiğini dile getiren Özkaya, ''Milli İstihbaratın aklından ve teknolojik gücünden daha büyük nasıl bir güç vardır ki; Başbakan ve İçişleri Bakanı'ndan habersiz bir operasyon yapılabilsin?  Ayrıca 3-5 daire başkanı böyle bir operasyon yapabilir mi? bu soruların bir an önce cevap bulması gerekiyor.'' dedi.

ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM: AMERİKA VE İNGİLTERE MUTABAKATA VARDI

Amerika ve İngiltere'nin tıpkı Mısır'da olduğu gibi Türkiye üzerinden bir mutabakata vardıklarını üzülerek söylediğini ifade eden Özkaya, '' Ben hep söylüyordum; 'Mısır'da Mursi'nin düştüğü duruma Türkiye düşmesin' diye... Çünkü eski bir yapıyı yıkmanın en kolay yolu o yapıdan sıkıntı çekmiş kadronun iş başına getirilmesidir. Acaba birileri bu ekibi yıkım ekibi olarak mı kullanmak istedi. Buna çok dikkat edilmeli.'' şeklinde konuştu.

MASUM GÖRÜNEN ŞİRKETLERİN ARKASINDA FRANSA VE İNGİLTERE VAR

Yaşanan gelişmelerle alakalı çok çarpıcı bir noktaya da işaret eden Özkaya, 2 hafta önce Avrupa Birliği'nde rekabet halinde olduğunu düşündüğümüz bankaların faiz hadlerini belirlemek üzere birlikte hareket ettiğinin ortaya çıktığını ve AB'nin tarihi bir kararla bu bankalara 1.71 milyar Euro para cezası kestiğini söyleyerek, ''Son zamanlarda bize göre masum görünen ülkeler üzerinden Türkiye'ye yatırım girişimleri olduğunu görüyoruz. Bunlar Katar, Dubai ve Kuveyt şirketleri gibi görünüyor ancak edindiğimiz bilgiler bu şirketlerin arkasında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın olduğunu gösteriyor.'' diye konuştu.

EKONOMİ ÜZERİNDEN SALDIRI OLABİLİR

Türkiye'nin 3 temel sorunun olduğunu, bunlardan birinin terör, ikincisinin cari açık, üçüncüsünün ise enerjide dışa bağımlılık olduğunu aktaran Özkaya, bunlardan terör sorununu Türkiye'nin neredeyse çözmek üzere olduğunu öte taraftan enerjide dışa bağımlılıkla ilgili de Türkiye'nin Kuzey Irak'a yakınlaşıp,  İran ve Rusya'ya olan bağımlığından kurtulmak için hemen yanı başındaki bir enerji havzasına doğrudan bağlanacak bir boru hattını işleterek bu enerji ihtiyacını karşılayacak gibi gözüktüğünü söyleyerek, ''Terör sorununu çözmüş, enerjide ise dışa bağımlığı ortadan kaldıracak gibi görünen Türkiye için, bazı ülkelerin ellerinde Türkiye üzerinde oynayabilecekleri oyun için tek bir kart kalıyor o da ekonomi. Bu noktada önümüzdeki dönemde ekonomi üzerinden bir saldırı olma ihtimali çok yüksek. O yüzden bu alandaki gelişmeler dikkatle takip edilmeli.'' dedi.

kenan.biter@haber7.com

Kaynak: Haber7