Karaman'daki ocakla ilgili 'insanlık dışı' iddia

Karaman'daki ocakla ilgili 'insanlık dışı' iddia

Facianın yaşandığı maden ocağıyla ilgili olarak tüyler ürperten iddialar ortaya atıldı...

Torba Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin de aralarında bulunduğu Karaman'daki 9 madende 2 ay önce üretimin durdurulduğu belirlendi. Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda "yemekvermemek" şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 15 gün önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. Yine iddiaya göre, işçiler yemeklerini evden getiriyordu. 

ÖĞLE YEMEĞİNİ OCAĞIN İÇİNDE YEDİKLERİ İÇİN MAHSUR KALDILAR

Olayın meydana geldiği maden ocağının yakınındaki bir maden ocağında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi ise, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasında idi ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yukarı çıkmış olsalarda mahsur kalmayabilirdi" dedi.  

ERDOĞAN: HESABINI DEVLETİN SORMASI GEREKİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "Bu olayın olduğu anda yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar, böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. Bu 8 saatten, 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını farklı ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu 6 saat kendisinin orada çalışma olayıdır. Siz kalkıp buradaki yemekle ilgili olayını bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir. Çünkü siz bu hakkı ondan alamazsınız" dedi.

MADEN İŞÇİLERİ, BAKAN'A ŞİKAYET ETTİ

Maden işçileri, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yaşadıkları maaş sıkıntısını aktardı, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söyledi. İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:

"EVDEN GETİRDİKLERİMİZİ YİYORUZ"

"Herkes evinden zeytin, peynir, domates, soğan ve ekmek getiriyordu. İşveren yalnızca 15 dakika öğle arası veriyordu. Bu arada madenden geri çıkıp-inmek mümkün olabilir mi? Bu yüzden yerin yüzlerce metre altında yere sofra kurup getirdiklerimizi yiyoruz. Facia da böyle bir yemek sırasında oldu."

PET ŞİŞEYLE İHTİYAÇ GİDERİYORLAR

"Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu."

"İŞVERENLER BİRLİK YAPIYOR"

"Ermenek’te hiç bir madende sendika yok, işverenin insafına kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir madene gitsek, bizden önce adımız gidiyor. İşverenler söz birliği yapıyor, bu şartlarla çalışmaya zorluyor."

SERVİSLER KALDIRILMIŞ

"3 aydır, bu yasanın ardından servisleri de kaldırdılar. 20 kilometre yoldan kendi tuttuğumuz araçlarla geliyoruz.” 

Kaynak : Takvim-Hürriyet