Karaman'daki maden ocağında son durum

Karaman'daki maden ocağında son durum

AFAD tarafından saat 14.00 itibarıyla Ermenek'teki maden ocağında sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgi verildi.

 
AFAD tarafından saat 14.00 itibarıyla Ermenek'teki maden ocağında  sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgi verildi. 
 
Madendeki su tahliye çalışmalarına büyük hız katacak ahtapot aracı  olay mahalline ulaştığının belirtildiği açıklamada, ahtapotla çalışmaların daha  hızlı devam ettiği bildirildi. Karaman'ın Ermenek ilçesinde, Başbakanlık AFAD  koordinasyonunda 420 kişilik ekibin üstün gayreti ve 90 araç ile yürütülen arama  kurtarma çalışmalarının kesintisiz sürdüğünün bildirildiği açıklamada, şu  bilgilere yer verildi: 
 
'AHTAPOT'LA ÇALIŞMALAR HIZLANDI
 
"Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun  tahliyesini hızlandıracak yeni jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk  edildi. Bunlardan biri olan ve 'ahtapot' olarak adlandırılan, olay mahalline  ulaştı. Ahtapotla çalışmalar daha hızlı devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500  litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip  olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen  jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttırılarak çalışmalar  daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı." 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  AFAD Başkanı Fuat Oktay ve Karaman Valisi Murat Koca'nın sabah saatlerinde alanı  adım adım inceleyerek çalışmaları kontrol ettiğinin aktarıldığı açıklamada, saha  denetiminden sonra Bakanlara ve valiye, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde  çalışmalar hakkında brifing verildiği anlatıldı. 
 
DALGIÇLAR İNDİ AMA...
 
Bakan Taner Yıldız, saat 11.00'deki şu bilgileri verdi: Her geçen dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Çalışmalar bütün ocaklardan özel kamu ayırım yapmaksızın devam ediyor. Umke, Kızılay, AFAD’ın TTK’nın bütün ekipleri aktif halde bulunuyorlar."
 
Maden tabanında 10-12 bin ton su bulunduğunu anlatan Yıldız, dalgıçların arama-kurtarma çalışması için dalış yapmayı denediğini fakat sonuç alınamadığını belirtti. Yıldız,  "Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz" diye konuştu.
 
NE YAZIK Kİ SU SEVİYESİ...
 
Şu anda su  seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki  böyle bir gerçek var.
 
SU SEVİYESİ 10 METRE AZALDI
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman  Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Suda  aşağı yukarı desandreden 10 metrelik bir düşüş söz konusu"