Kara Harekatı Hazırlığı mı Yapılıyor?

Kara Harekatı Hazırlığı mı Yapılıyor?

ABD'nin 2015 baharıyla birlikte Irak'ta IŞİD'e karşı kapsamlı bir kara harekatı hazırlığı içinde olduğ, bu amaçla Afganistan'a gönderilmek üzere Kuveyt'e yerleştirilen askeri teçhizatın Irak'a yönlendirildiği iddia ediliyor.

ABD’nin 2015 baharıyla birlikte Irak’ta IŞİD’e karşı kapsamlı bir kara harekatı hazırlığı içinde olduğu olduğu, bu amaçla Afganistan’a gönderilmek üzere Kuveyt’e yerleştirilen askeri teçhizatın Irak’a yönlendirildiği iddia ediliyor. 

ABD basınında yer alan haberlere göre, ABD ordusu Irak’ta IŞİD’e karşı kapsamlı bir kara harekatına hazırlanıyor. Ajanslar ABD ordusunun Afganistan’a sevketmeyi düşündüğü 3 bin 100 zırhlı Hummer aracını, 2015 baharında Irak’ta yapacağı operasyon için Kuveyt- Irak sınırına yönlendirildiğini belirtiyor. 

ABD Başkanı Obama daha önce hiç bir ABD askerinin Irak’a ayak basmayacağını söylemişti. Haberlere göre ABD yönetimi IŞİD’e karşı sadece mücadelede yerel unsurları devrede tutmaktan yana. Bu amaçla Irak ordusu, Peşmerge Güçleri ve Iraklı Sünnilerden oluşacak askeri gücü desteklemekten yana. 

Geçtiğimiz hafta ABD savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak’a bin kişilik bir askeri uzman heyeti göndereceklerini, bunların ülkede bulunan bin 700 kişilik ABD birliği ile hareket edeceğini açıklamıştı. 

Öte yandan Irak ordusu da IŞİD’e karşı düzenlenecek olan bu kapsamlı harekat için hazırlık yapıyor. Irak güvenlik kaynakları 357 bin kişinin gönüllü olarak IŞİD’e karşı savaşmak için askeri merkezlere kayıt başvurusunda bulunduğunu belirtiyor. 

Irak Başbakanı Haydar Abadi’yle bir araya gelen Iraklı Sünni liderler, IŞİD’e karşı operasyon için, Sünnilerden oluşturulacak askeri gücün Musul’un çevresindeki 3 ayrı arargahta eğitilmesi konusunda analşmışlardı.