Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Kanuni düzenleme gerekli

TRT Şeş"te başörtülü bir spikerin ekran önüne çıkması ulusalcı yasak yanlılarını sinirlendirmiş anlaşılan. RTÜK"e şikayette bulunmuşlar. TRT devlet televizyonu olunca, 657 sayılı devlet memurları kanununun kanal için de bağlayıcı olduğu düşünülerek yapılmış olmalı bu şikayet. Bu hafta yine başörtülü kadınlarla uğraşma haftası galiba. Bir başka haber de Mersin"den geldi. Vali memurlara yaz döneminde çalışma adabıyla ilgili gönderdiği genelgede kadınların başlarının tamamen açık olacağını hatırlatmış. Nasıl mı? Başörtüsü yasağı kalktı diye yaygın bir görüş varken halk arasında bu nasıl mı oldu? Yine 657 sayılı devlet memurları kanununun kamu çalışanlarının kıyafetlerini düzenleyen maddeye göre. Bu kadar basit. Madde yürürlükte mi hâlâ? Evet. Yasak kalktı mı? Bu sorunun cevabını verebilmek için nerede yasak kalktı mı diye sormak gerekiyor öncelikle? Üniversite öğrencilerine kalktı. İlköğretim öğrencilerine kalktı mı kalkmadı mı henüz belli değil. Dün bir lise öğrencisi ile görüştüm. Bir ay öncesine kadar yasak vardı, ama şimdi serbest kıyafet yönetmeliği okula gönderildikten sonra girebiliyoruz dedi. Bilemiyoruz, bu fiili durum, konuştuğum bu öğrencinin okul yönetiminin "müsamahakar" bakışından mı kaynaklanıyor"

Memur-Sen çerçevesinde başlatılan sivil itaatsızlık ile birlikte kamu görevlileri de başları örtülü görev yapmayı denediler. Bazı yerlerde engellendiler. Bazı yerlerde girmelerine "ses çıkarılmadı". Kötü niyetliler müsaade etmedi. Kötü niyetlilerin bir kısmı 657"yi başka alanlara da uygulayarak içlerindeki yasakçıya hizmet ettiler. Yine bu hafta İzmir"in Menemen ilçesinde okullar arasında yapılan bilgi yarışmasında birinci olan Mümine Kalkan isimli öğrenci başörtülü olduğu için ödülünü alamadı. Neden? Çünkü okul yönetimi 657"nin arkasına saklıyor yasakçı zihniyetini. Doğru mu, değil ama ellerinde koz var mı, evet. 657 kozu. Bir önceki örnekte bahsettiğim gibi öğrencilere serbest kıyafet yönetmeliğini kaale almıyor ve yasağı kamu görevlilerinin kıyafetini düzenleyen kanun ile dayanaklandırıyor.
Göstermek, söylemek istediğim şu: Fiiliyatta çözülme, düzelme, yasağın uygulanmaması, başörtüsü yasağının kalktığı anlamına gelmiyor. Evet avukatlar girebiliyor. Ama buna vesile olan kararı dikkatli okuyunuz, avukatların serbest meslek icra ettiklerine yapılan atıfı not ediniz.
Yasağın bir daha geri dönüşümsüz olarak kaldırılabilmesi için kanuni düzenleme şarttır. Böyle olmalı ki Allah muhafaza bir daha CHP zihniyetliler karar mekanizmalarına gelirse, Müslüman kadına eziyet edemesinler.
TRT Şeş"e döneyim" Başörtülü sunucuyu görünce çok heyecanlandım. Ama düşünmeden edemedim. Çözüm süreci tartışmaları ile Kürt meselesinde epeyce yol kaydediliyor, edilecek inşaallah. Darısı başörtüsü meselesine. Sonra sordum kendi kendime, acaba bir gün TRT"nin ana kanalında da başörtülü bir spiker görebilecek miyiz?

yeniakit

Bu yazı toplam 1272 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar