Kanlı IŞİD Videoları Amerikan Stüdyolarında Mı Çekildi?

Kanlı IŞİD Videoları Amerikan Stüdyolarında Mı Çekildi?

IŞİD terör örgütü tarafından kafası kesildiği iddia edilen Amerikalı James Foley'in tartışmalara neden olan videosu ile ilgili şok görüntüler ortaya çıktı.

IŞİD terör örgütü tarafından kafası kesildiği iddia edilen Amerikalı James Foley'in tartışmalara neden olan videosu ile ilgili şok görüntüler ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl IŞİD terör örgütü tarafından 3 dakika kadar yayımlanan video da James Foley'in kafasının kesildiği görülüyordu. Ancak CyberBerkut adlı hacker grubun son ortaya çıkardığı görüntüler, bunun bir Amerikan propagandası olduğu iddiasını ortaya koyuyor.

PressTv'de yer alan habere göre; Ukrayna ziyareti gerçekleştirdiği bir sırada Amerikan senatör John McCain'in telefonunun güvenlik duvarını aşan Rus yanlısı CyberBerkut hacker grubu, önemli gizli dosyalara erişim sağladı. Hackerların elde ettikleri görüntüleri paylaştıkları LeaksSource'ta, paylaşılan görüntüler için "Ukrayna'ya uğrayan John McCain'e mesajımız; "Gelecek sefer yolculukta gizli dosyalarını yanında taşıma !" birçok gizli belge ele geçirdik ancak bu görüntülerin hepsinden daha önemli olduğunu düşündüğümüz için buna öncelik veriyoruz" açıklamaları yapıldı.

Daha öncesinde de John McCain'in IŞİD terör örgütü ile bağlantısı olduğu farklı taraflar tarafından iddia edilmişti. Geçtiğimiz yıl, Ebu Bekir El Bağdadi ile senatör John McCain'in fotoğraflarının ortaya çıkması da IŞİD ile Amerika arasındaki bağı göstermişti.

Hacker grup tarafından Elde edilen görüntülerde diz çökmüş kel bir adam, yanında IŞİD militanı ile aynı kıyafetleri giyen ve aynı hareketleri yapan bir kişi, arka planda Chroma key efekti için yeşil bir duvar, çift kamera açısı ile örtüşen kameralar, sağ tarafta ise rüzgar efekti için vantilatörler gözüküyor.

James Foley'nin baş kesimi ile ilgili olduğu iddia edilen bu stüdyo görüntülerinin dışında birçok IŞİD görüntüsü için de aynı şeyler iddia edildi.

Bu iddialardan birisi de HollyWood korku filmleri yönetmeni Mary Lambert tarafından geldi.

Uzman direktör IŞİD'İn 21 Mısırlı Hristiyan'ın Libya'da başının kesildiğini gösteren görüntüler ile ilgili, "Bu görüntülerin stüdyo yapımı olduğunu size temin ederim. İncelemelerim sonucunda aslında bu videoda sadece 6 militan olduğunu, kişilerin tekrarlandığı kanaatine vardım. Sözde cihatçıları yakın çekim olarak aldıklarında da arkadaki sözde denizin sahte olduğunu fark ettim. Arka planda chroma key ekranı olduğu kesin, denizin başka bir görüntüden aktarıldığı çok açık. Zaten denizin kırmızılaşması ile ilgili bir açıklamaya gerek dahi duymuyorum, efekt olduğu gayet açık" açıklamalarında bulundu.

Libya'da çekildiği iddia edilen görüntüler ile ilgili bir diğer sorulara neden olan konu ise, o görüntülerin ve bölgenin çekildiği iddia edilen zamanda Rus meteorolojisine göre uzun saatler süren bir kum fırtınasının yaşanıyor olması olmuştu.