Kandil'de Kaç Terörist Kaldı?

Kandil'de Kaç Terörist Kaldı?

İstihbarat raporlarına göre 5 binden fazla teröristin bulunduğu Kandil'de son operasyonlar sonrası bin 200 civarında PKK'lı kaldı.

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, bugün köşesine Kandil'le ilgili çok çarpıcı detaylara yer verdi. Çevikcan, Kandil'de şuan bin 200 teröristin kaldığını belirtti.
İşte o yazı:

Güneydoğu'da Sur, Cizre ve Silopi'ye dönük operasyonlarda son aşamaya gelindi. Güvenlik birimlerinin aktardığı bilgilere göre Silopi'de sokağa çıkma yasağı bitti, Cizre'de operasyonlar tamamlandı, Sur'da ise yüzde 95'i nihayetlendi.
Ancak İdil başta olmak üzere bölgedeki başka kritik ilçelerde de operasyonlar yapılıyor.
Buna paralel olarak Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine ve Kandil'e yönelik hava harekâtları aralıksız sürüyor.
Ankara'daki bombalı saldırıdan 2 saat sonra Haftanin Kampı'nda örgüt yöneticilerinin bulunduğunun anlaşılarak buranın bombalanması bölgenin ne kadar yakından takip edildiğinin göstergesi.
Haftanin'de son olarak vurulan 70'e yakın PKK'lının içinde, örgüt açısından kritik öneme sahip bazı isimler de var.
Güvenlik kaynakları daha fazla ayrıntı vermek istemedikleri bu grubu, "dinamik hedef" olarak nitelendiriyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kandil, Haftanin, Avaşin, Basyan'a dönük hava operasyonlarında önemli mesafe kat edilmiş durumda.
Bu noktada Kandil'deki PKK'lı varlığının hangi seviyede olduğu da kritik önem taşıyor.
KANDİL'DE MEVCUT BİN 200

Kaynaklar, örgütün yönetim merkezi Kandil'de operasyonların başladığı günlerde 4 bin 800 civarında PKK'lının bulunduğunu, bunların yaklaşık 2 bin 500'ünün Kuzey Suriye'ye geçerek bir bölümünün YPG saflarında savaştığının tespit edildiğini belirtiyor.
Güvenlik kaynaklarının tespitlerine göre, Suriye'ye geçenler ve operasyonlarda etkisiz hale getirilenlerden sonra şu anda Kandil'de kalan örgüt mensubu sayısı bin 200 civarında.
Ancak bunların büyük bölümü örgütün yetişmiş ve militanları komuta eden kesiminden değil, daha genç ve tecrübesiz kadrolardan oluşuyor.
Örgütün liderlerinin nerede olduğuna gelince...
YER DEĞİŞTİRİYORLAR

TSK'nın Kandil'e dönük yoğun operasyonlarının gerçekleştiği dönemden itibaren Mustafa Karasu, Sofi Nureddin ve Bahoz Erdal'ın da aralarında bulunduğu lider kadrosundan bazı isimler Suriye'nin kuzeyine geçmişlerdi.
Murat Karayılan, Cemil Bayık gibi örgütün tepe noktasındaki isimlerin ise son günlerde sürekli yer değiştirdikleri, sabit bir yerde kalmadıkları belirtiliyor.
Sadece Fehman Hüseyin ve etrafındaki bazı isimlerin Kuzey Suriye'de kaldığı da ifade ediliyor.
120 YÖNETİCİ

PKK ile PYD daha doğrusu silahlı kolu olan YPG iç içe geçmiş yapılar.
Kuzey Suriye'de PYD'nin operasyonlarını yönetenlerden 120'ye yakını PKK orijinli yöneticiler.
Bunlardan bir bölümü zamanında PKK'nın Avrupa kadrolarında görev yapmış isimler.
PKK ve PYD'nin ayrı kampları bulunsa da bunlar arasındaki geçişgenliğin hangi düzeyde olduğuna ilişkin bilgi ve kanıtlar devletin elinde. Bunlar, PKK ile PYD'yi ısrarla ayırmayı tercih eden ülkelere iletildi.
İstihbarat raporları, PKK'nın bahar aylarında terör saldırıları için ciddi bir hazırlık içinde olduğunu gösteriyor.
Güvenlik birimleri, bu raporlar doğrultusunda nokta atışlarla örgütü etkisiz kılma gayretinde.
Bir yandan sınır dışındaki PKK hedefleri, bir yandan içeride süren operasyonlar, bir yandan PYD-YPG'ye yönelik devam eden top atışları ve gelişen süreç.
Ciddi bir terör sarmalı içinde bölgeye yönelik demokratik adımlar atılması hedefleri.
Türkiye, zorlu bir dönemeçte baharı karşılıyor.