Kanal İstanbul'un imar Planı Onaylandı

Kanal İstanbul'un imar Planı Onaylandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Kanal İstanbul'un imar planı onaylandı, askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız" dedi. Turhan, Büyük İstanbul Tüneli Projesi ihalesini bu yıl yapmayı planladıklarını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı hedeflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Turhan, "Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştireceğimiz Büyük İstanbul Tüneli Projesi ihalesini bu yıl yapmayı planlıyoruz" dedi.
 
Kanal İstanbul projesinin imar planının onaylandığını belirten Turhan, "Askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız" diye konuştu.
 
'İstanbul Boğazı'nı kazalardan ve tehlikeli yüklerden koruyacağız'
Turhan, "Boğazlarımızı ve İstanbul'u koruyacak Kanal İstanbul Projesi'nde ihale aşamasına geldik. Bu yıl içinde de kazmayı vuracağız. Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerini hiçbir şekilde ihlal etmeden, İstanbul Boğazı deniz ulaştırmasına açık tutularak, alternatif bir kapının açılmasını sağlayacağız. İstanbul Boğazı'nı kazalardan ve tehlikeli yüklerden koruyacağız." 
 
Turhan, "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattını tamamlayarak yüksek hızlı treni Sivas'a ulaştıracağız. Bu yılın ilk çeyreğinde de test sürüşlerine başlayacağız" ifadesini kullandı.
 
Avrasya Tüneli'ne zam: 'Ücretler yılda iki defa güncelleniyor'
Avrasya Tüneli'ne yapılan zamma da değinen Turhan, şunları söyledi:
 
"Avrasya Tüneli yap-işlet-devret projesidir. Bu projedeki ücretler yılda iki defa güncelleniyor. En son güncelleme 2018'de yapılmıştı. Yapılan hesaplarda 23-30 lira olan geçiş ücreti 36-40 liraya yükseltildi."
 
5G çalışmalarını da başlattıklarını anımsatan Turhan, "5G'yi ilk olarak İstanbul Havalimanı'nda pilot uygulama olarak başlatmayı planlıyoruz" dedi. 
 
'Filyos Limanı'nın üstyapı ihalesine bu yıl çıkacağız'
Limanlarda 2019'da 11.6 milyon TEU konteyner, 484 milyon ton yük elleçlendiği bilgisini veren Turhan, yurt dışı düzenli Ro-Ro hatlarında 597 bin aracı taşıdıklarını belirtti.
 
Turhan, Filyos Limanı altyapı çalışmalarında yüzde 80 ilerleme sağladıklarını belirterek, bu yıl üstyapı ihalesine de çıkacaklarını dile getirdi.
 
Tamamlandığında Avrupa'nın en büyük 10 limanından biri olacak Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı'nın da altyapısını tamamladıklarına dikkati çeken Turhan, buradaki üstyapı çalışmalarının YİD modeliyle yapılacağını ifade etti.