Kanada'dan  ABD'ye Tepki

Kanada'dan ABD'ye Tepki

Kanada'dan ABD'ye İran tepkisi: Bölgede gerilimi arttırmasaydınız...

Trudeau, Global News ile söyleşisinde, “Son dönemde bölgede gerilim artmasaydı, o Kanadalılar şu anda evlerinde aileleriyle olurlardı. Çatışma ve savaştaysanız bu olan bir şey. Yükünü masumlar çekiyor” dedi.

ABD’nin neden olduğu gerilimi yönetmek zorunda kaldığını söyleyen Kanadalı Başbakan, uluslararası toplumun hem İran’ın nükleer silahları elde etmemesi gerektiği konusunda, hem de ABD’nin eylemlerinin sebep olduğu gerginliği yönetme konusunda da çok net olduğunu ifade etti.

‘KANADALILAR AÇIK YANITLAR BEKLİYOR’

Kanadalıların büyük üzüntü içinde olduklarını, olayın nasıl meydana geldiği konusunda açık yanıtlar beklediklerini ve böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmamasının temin edilmesini istediklerini dile getiren Trudeau, bu isteğe, İran yönetimi tarafından çok dikkatlice kulak verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko, uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşı bulunduğunu açıklamıştı.