Kadirov: Onun (Şeyh Şamil) Yüzünden Çeçen Nüfusu Yarıya İndi(!)

Kadirov: Onun (Şeyh Şamil) Yüzünden Çeçen Nüfusu Yarıya İndi(!)

Kadirov’dan Şeyh Şamil’le ilgili tartışma yaratacak sözler: Onun yüzünden Çeçen nüfusu yarıya indi. Çeçenistan Cumhurbaşkanı, Kuzey Kafkasya halklarının efsanevi liderinin “soyluluk unvanı karşılığında Rusya’ya biat ettiğini” ileri sürdü...


Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan'ın Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini lideri Şeyh Şamil hakkında tartışmalı bir açıklamaya imza attı.

Moskova merkezli Lenta.ru haber sitesine göre Chechnya Today’e röportaj veren Kadirov, 19. yüzyılda Şeyh Şamil döneminde Kafkasya’da Çeçen nüfusunun yarıya indiğini iddia etti.

Şeyh Şamil’in Çeçen halkının akıbeti üzerindeki rolüne dair sorulan soru üzerine Kadirov, çocukların, kadınların ve yaşlıların soğuk ve açlık yüzünden ölmesinin Kafkasya liderinin suçu olduğunu ileri sürdü. Kadirov ayrıca Şeyh Şamil’in Rusya’ya teslim olduğunu savundu.

Şamil’in Çeçen halkını acımasız bir trajediye sürüklediğini ve verilecek bir soyluluk unvanı uğruna Rusya’ya bağlılık yemini ettiğini öne süren Kadirov, Çeçenlere karşı “terör suçu” işlediğini savunduğu Kafkas liderinin yerleşim yerlerini ateşe verdiğini ve yaşlıları Rusya’ya karşı savaşmaları için Kur’an üzerine zorla yemin ettirdiğini iddia etti.

Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın Devlet Başkanı Ramazan Ahmetoviç Kadirov'un,  dün Şeyh Şamil hakkında söylediği sözlere tepki gösterenler  Başkent Mahaçkale meydanında toplandı. Avar  tiyatrosu yakınında toplanan Mahaçkaleliler miting düzenledi. Polis göstericilerden dağılmasını istedi. Mahaçkele Belediye Başkanı Salman Dadaev, profilini Şeyh Şamil yapma eylemine katılmadı, ancak Facebook sayfasında herkese "büyük imama saygı gösterilmesini" istedi.

Göstericilere İmam Şamil ile Dağıstanlılar hakkındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen Kadirov, kötü bir şey söylemek istemediğini vurguladı. Dağıstanlıları “yarı çıplak yürüyen” kadınlarına bakmaya ve kendilerini gerçekten imamın soyundan gelip görmediklerini söylemeye davet etti. 
 İmam Şamil Uluslararası Fonu Başkanı Aliaskhab Kharkhachaev, Çeçenya başkanı tarafından "düşüncesiz" olarak nitelendirilen ifadesini de onaylamadığını ifade etti.

“Saygısızlık sadece Kafkasya'da değil, dünya çapında da saygı gören bir adam hakkında yapıldı. Kadirov'un böyle bir kişi hakkında böyle bir röportaj yapmadığına inanmak istiyorum. İmam Şamil şeyhdi. Şeyh'lere dokunulmamalı” dedi.

Tarih Bilimleri Doktoru Patimat Takhevaeva , Kadırov’un "Çeçenistan ve Çeçen halkının İmam Şamil’den bu yana vahhabi ve terörist saldırganlık kurbanı olduğu konusunda Dağıstan’ı kibarca tekmeleme girişimi" olarak nitelendirdi. Ancak ona göre bu girişim tamamen başarılı değildi.

Eski danışmanı Para Khalidov ifadeye provokasyon diyor: “R. Kadırov, Dağıstan ve Çeçenistan imamını bu kışkırtıcı görüşme ile küçük düşürmedi; kendi küçük düştü" yorumunda bulundu

Dağıstan etnik gruplarının temsilcileri tarafından Kadırov'un sözleri üzerine ortak bir açıklama hazırlanıyor. Toplantı 9 Ağustos'ta Cuma namazı sonrası İmam Şamil Uluslararası Fonu ofisinde yapılacak. Bu fonun başkanı Aliaskhab Kharkhachaev "Kavkaz.Realiy" tarafından bildirildi.

UFC şampiyonu Habib Nurmagomedov ve Olimpiyat şampiyonu Abdulrashid Saadulayev de dahil olmak üzere kampanyaya ünlü güreşçiler katıldı.

Nurmagomedov , Rus ordusuna karşı savaşları sırasında dost milletinin cesaretinden bahsederek , “Yemin ederim, bazen utanıyorum, çünkü sadece İmam Şamil'e ne kadar uzak olduğumu biliyorum” dedi .

Kadirov, Çeçen halkının Şeyh Şamil’e dini lider olarak hürmet ettiğini de ifade etti.
Şeyh Şamil, Kafkasya'nın özgürlüğü için Çarlık Rusyası'na karşı verdiği mücadeleden dolayı Türkiye'de “Kafkas Kartalı” olarak biliniyor.

1797’de Dağıstan'da doğan ve imam seçildiği 1834'ten 1859’a kadar Rusya'nın askeri gücünün üstünlüğüne rağmen kurduğu düzenli orduyla adından söz ettiren Şeyh Şamil, 1842’ye gelindiğinde Çeçenistan ve Dağıstan'ın tek hakimi haline gelmişti.

Kafkaslar’ı birleştirme mücadelesiyle geçen yılların ardından 4 Şubat 1871’de Medine'de vefat etmiş ve Cennetü'l-Baki mezarlığına defnedilmişti.

 

 

The Independentturkish-dunyabulteni