Kaçırılan kız öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı

Kaçırılan kız öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Nijerya'da 200'den fazla kız öğrencinin okuldan kaçırılmasını kınadı ve serbest bırakılmalarını istedi. Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Abdulhamid de 'Boko Haram'ın Müslümanlıkla alakası yok' dedi

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Nijerya'da 200'den fazla kız öğrencinin okuldan kaçırılmasını kınadı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el- Karadavi ve Genel Sekreteri Ali el-Karadaği'nin imzası ile yayımlanan açıklamada, Nijerya'nın Borno eyaletine bağlı Chibok köyünde 200’den fazla kız öğrencinin eğitim gördükleri ortaokuldan kaçırılmasının "toplumun huzurunu bozan, dinen haram sayılan ve yasalara göre suç teşkil eden" bir eylem olduğu belirtildi.

Kız öğrencilerin hala serbest bırakılmamasının üzüntü verici olduğu vurgulanan açıklamada, bazı Müslümanların alemlere rahmet olarak inen ve bu tür eylemleri haram kılan İslam dininin ruhundan uzaklaştığı ifade edildi.

"İslama zarar veren ve Müslümanlara karşı nefreti artıran bu iğrenç suçu kınıyoruz" denilen açıklamada, söz konusu olay, "tüm insanlığa karşı işlenmiş affedilmez suç" olarak nitelendirildi 

Faillerin en kısa sürede bulunması ve şiddetle cezalandırılmasını istenen açıklamada, Boko Haram örgütüne de "Kuran ve Sünnet doğrultusunda sahih şeriat kurallarına dönmeleri ve en kısa sürede kız öğrencileri serbest bırakmaları, sivilleri ve özellikle kadınları siyasi hesaplarından uzak tutumaları" çağrısında bulunuldu.

Nijerya’da 14 Nisan’da silahlı kişiler, Borno eyaletinin Chibok kentinde bir ortaokula düzenledikleri baskında kız öğrencileri kaçırmıştı. Kaçırılan kızların sayısı konusunda çelişkili bilgiler verilirken, yerel yetkililer 129, bazı aileler ise 234 kız öğrencinin kaçırıldığını açıklamıştı. Resmi rakamlara göre, kızlardan 73’ü hala kayıp. Saldırının sorumluluğunu Boko Haram örgütü üstlenmişti.

Boko Haram'ın Müslümanlıkla alakası yok

Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Abdulhamid, Boko Haram örgütünün eylemlerine dini anlam yüklenmesini eleştirerek, 'Yaptıklarının Müslümanlıkla bir alakası yok' dedi. 

Nijerya'nın Ankara Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, Boko Haram örgütünün eylemlerine dini anlam yüklenmesini eleştirerek, "Hiçbir din masum insanların öldürülmesine müsaade etmez. Yaptıklarının Müslümanlıkla bir alakası yok" dedi.

AA muhabirinin, Boko Haram örgütünün eylemleri ve son günlerde kaçırılan kız öğrenciler konularındaki sorularını yanıtlayan Abdulhamid, kaçırma olayını gerçekleştiren teröristlerin sadece Nijerya için değil, tüm dünya için tehlike arz ettiğini söyledi.

Uluslararası camianın terörle mücadelede ülkesine verdiği destekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Abdulhamid, "Nijerya hükümeti de bu konuda elinden gelenin en iyisini yapmaktadır. Sadece ülkemizde değil, diğer ülkelere de askeri birlikler gönderiyoruz. Bu yüzden Boko Haram'la savaşma kapasitemizi sorgulayanları anlayamıyorum" diye konuştu.

Büyükeçli Abdulhamid, Boko Haram örgütünün eylemlerine dini bir anlam yüklenmesini de eleştirdi. Abdulhamid, "Yaptıklarının Müslümanlıkla bir alakası yok. Hiçbir din masum insanların öldürülmesine müsaade etmez" ifadelerini kullandı.

"Nijerya'da din savaşı çıkarmak çok zor"

Kaçırma eylemini gerçekleştiren terörist grubun "imamları öldürdüğü, camileri ve kiliseleri yaktığına" dikkati çeken Abdulhamid, grubun amacının dini değerlerle bağdaştırılamayacağını vurguladı.

Abdulhamid, Nijerya'da Müslüman ve Hristiyan toplumun bir arada barış içinde yaşadığını ifade ederek, "Aynı ailede bile üç Müslüman iki Hristiyan bulmanız mümkün. Toplumumuzda insanlar dile getirmedikçe Müslüman mı Hristiyan mı bunu anlayamazsınız. Bu yüzden Nijerya'da din savaşı çıkarmak çok zor" değerlendirmesinde bulundu.

"Uluslararası terör örgütlerinin taşeronu"

"Boko Haram örgütünden yakalanan bazı kişilerin Müslüman bile olmadığını" belirten Büyükelçi, bunların, uluslararası terör örgütlerinin bir ağı olduğunu ve yerel örgütleri taşeron olarak kullandıklarını söyledi.

Nijerya’da silahlı kişiler, Borno eyaletinin Chibok kentinde bir ortaokula 14 Nisan’da düzenledikleri baskında kız öğrencileri kaçırmıştı. Kızların sayısı konusunda çelişkili bilgiler verilirken, yerel yetkililer kaçırılan kızların sayısını 129 olarak açıklamıştı. Bazı aileler ise bu sayının 234 olduğunu söylüyor. Resmi rakamlara göre, kızlardan 73’ü hala kayıp. Olayın sorumluluğunu Boko Haram örgütü üstlenmişti.