K. Irak'tan günde 100 bin varil petrol akmaya başladı

K. Irak'tan günde 100 bin varil petrol akmaya başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatının başladığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günlük 100 bin varillik petrolsevkiyatının başladığını açıkladı. Bunun satışının 3 gün veya bir hafta içinde gerçekleşebileceğini belirten Yıldız, Kuzey Irak petrolünün parasının Halkbank'a yatırılması konusunda mutabıkkalındığını ifade etti.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği ‘Bilim Şenliği', ‘YenilenebilirEnerji' ana temasıyla Merinos Park'ta başladı. Programa katılan Bakan Yıldız, şenliğin açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Irak Küdistan Bölgesel YönetimiBaşkanı Mesut Barzani'nin "2 Mayıs tarihinde Türkiye'ye petrol sevkiyatı başlayacak" yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, sevkiyatın başladığını ve 1,8 milyon varilin biriktiğini kaydetti.

PARA HALKBANK'A YATIRILACAK

Bakan Yıldız, şunları dile getirdi: "Bugün sevkiyatın yapılabilmesi ancak kendilerinin satışıylaberaber mümkün olacak. Bu Irak petrolüdür. Kendileri satacaklar. Türkiye bunun zemininikolaylaştırıp, önünü açıyor. Buradan oluşacak gelir şu anda 180 200 milyon dolar civarında ciro oluşur, bunun Halkbankası'na yatırılmasında mutabakat sağlamıştık. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki hesaba yatırılması konusu varsa, bunu kendileri aşmış bulunuyorlar. 100 bin varillik günlük sevkiyat başladı. 3 gün veya bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir. 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Bağdat ve Erbil buna karar verecekler. 30 Nisan seçimleri ve Irak'ta yapılan seçimden sonra Irak'ın istikrarına, büyümesi ve normalleşmesine katkı konmuş olacak."

TÜRKİYE'NİN PETROLÜYLE ALAKALI ÖNEMLİ GELİŞMELER OLACAK

Bunda sonrasında ikinci merhaleye geçileceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "TürkiyeCumhuriyeti hükümeti olarak ve özel hukuk hükümlerine tabi şirketlerimiz olarak Türkiye'ninpetrolüyle alakalı önemli gelişmeler olacağını söylemek isterim. Türkiye her zaman bahsettiğim gibi; siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir. Bununlaalakalı çalışmaları mayıs ayında bir kez daha görmüş olacağız. Yapılacak bir kısım imzalarla bunun önünü nasıl açtığımız görmüş olacağız."

TÜPRAŞ ALABİLİR

Kuzey Irak petrolünün Tüpraş'a satılıp satılmayacağı yönündeki soruya ise Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi: "İlgili anlaşma olması durumunda bunu Tüpraş alabilir. Ama kendileriyle görüştüğümde gerek Bağdat'la gerek İran'la yapılan kontratlarda şu anda böyle bir alım için hazır olmadıklarını söylediler. Bu ticari şartlar önümüzdeki hafta veya aylarda değişebilir.Türkiye bu sevkiyatı yaptıktan sonra Barzani ile yapılan sözleşmelere bağlı kalarak Bağdat'ın da hassasiyetlerini mutlaka göz önünde bulundurup ticari hacmini genişletecek yeni hamleler yapacaktır."