John Kerry'den ABD Kongresi'ne İran Uyarısı

John Kerry'den ABD Kongresi'ne İran Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, kongrenin İran'la varılan nükleer anlaşmayı keyfi ve tek taraflı reddetmesi ihtimalini değerlendirdi.

Kerry, CNN televizyonuna verdiği mülakatta, 14 Temmuz'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında varılan nükleer anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.
Nükleer anlaşmayı gözden geçirmesi için önünde 60 gün bulunan ABD Kongresinin anlaşmayı öldürmemesi gerektiğine işaret eden Kerry, İran'ın nükleer programına barışçıl çözüm bulunmamasının silahlanan, daha tehlikeli Ortadoğu'yu da beraberinde getireceğini söyledi.
"KONGRE ANLAŞMAYI GEÇİRMEZSE..."
Kerry, "Asıl anlaşmanın sağlanmaması, bölgenin gerçek korkusu olmalıdır. Eğer Kongre anlaşmayı geçirmezse, anlaşmayı öldürürse, nükleer tesisler denetlenmeyecek, yaptırımlar olmayacak, müzakere de edemeyeceğiz. Eğer Kongre keyfi ve tek taraflı anlaşmayı reddederse başka bir müzakere olmayacak. Sonra da İran serbest olduğunu hissedecek ve anlaşmanın önlediklerini yapabilecek" diye konuştu.
Kerry, anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde edebileceği yolları frenlediğini anlattı.
Tahran yönetiminin anlaşma kapsamındaki sözlerini yerine getirmemesi durumunda birçok alternatife sahip olduklarını belirten Kerry, "Eyleme geçmek için birçok tedbirimiz bulunuyor. ABD, her zaman tek taraflı olarak ve başka türlü harekete geçme yeteneğine sahip" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de anlaşmanın Kongre'ye sunulduğunu ifade ederek, 60 günlük sürenin yarından itibaren başlayacağını söyledi.
Kongre'den anlaşmayı reddeden tasarı geçerse ABD Başkanı Barack Obama, bu tasarıyı veto edeceğini dile getirdi. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.
ABD Kongresinde nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.