JİTEM davası Anter cinayeti davasıyla birleştirildi

JİTEM davası Anter cinayeti davasıyla birleştirildi

Aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanıklı JİTEM davasının görülmesine devam edildi. Dosyanın yazar Musa Anter cinayeti davasıyla birleştirilme kararı verildi.

Diyarbakır'da aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanıklı JİTEM davasının görülmesine devam edildi.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 16 sanık katılmadı. 

Mahkeme heyeti, dosyanın Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden yazar Musa Anter cinayeti davasıyla birleştirilmesi yönünde talebin olduğunu bildirdi.

Birleştirme talebine ilişkin olarak Cumhuriyet savcısı takdirin mahkemede olduğu yönünde görüşünü bildirdi.

Mağdur avukatlarından Barış Yavuz, birleştirme kararının kendilerine uygun olduğunu belirterek, "Bu davanın Türkiye'nin geçmişiyle hesaplaşması yönündeki önemli bir dosyadır. İsveç'te bulunan dosyanın sanıklarından Abdulkadir Aygan'a ilişkin olarak istenilen bilgi ve belgeler biran önce gönderilmelidir" dedi.

Savunmanın ardından mahkeme heyeti JİTEM dosyasının 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden yazar Musa Anter cinayeti dosyasıyla birleştirme kararı verdi.

Mahkeme ayrıca, sanık Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) hakkında İsveç Başsavcılığına gönderilen yazı içeriklerinde belirtilen eksikliğin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne 1 Ocak 2015'ten önce ivedi bir şekilde gönderilmesi kararı aldı.

İddianameden

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta, "birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri" iddiasıyla yargılanan ve aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanık hakkında, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Birden fazla kişiyi öldürmek" suçlarından 15 yıl hapis ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verilmesi isteniyor.

Kaynak: AA