"İzmir'i 5 yıllığına bize emanet edin"

"İzmir'i 5 yıllığına bize emanet edin"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmirliler'e seslendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İzmir’de Konya ve Karaman Dernekleri Platformu mensuplarının düzenlendiği yemekli toplantıya katıldı. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da toplantıya eşi Semiha Yıldırım ile birlikte geldi. 

Bakan Elvan, yaptığı konuşmada İzmir’in son 10 yılda kan kaybettiğini söyleyerek "Konya, Kayseri, Gaziantep gibi birçok ilimiz hızla büyürken, gücüne güç katarken İzmir’in bu performansı gösteremediğini görüyoruz. Hükümetin kent için önemli yatırımlar gerçekleştirmesine rağmen, İzmir köklü bir liman şehri olmasına rağmen neden bu halde bu şehir? Bunu sormamız lazım. Bu soruyu her bir kardeşimizin sorması lazım. ‘Neden İzmir gelişemiyor. Anadolu’nun ortasında, denize ve limana bağlantısı olmayan, İzmir kadar okumuş eleman yok. İhracatı 10 kat artıyor. İzmir ise battıkça batıyor. Bu limanı Kayseri’ye götürün, Konya’ yerlerin ihracatı artıyor 10 kat değil, 50 kat, 100 kat artar. Bu anlayışın, kafa yapısının değişmesi lazım” dedi.

“ULAŞTIRMADA ÇIĞIR AÇAN BİNALİ YILDIRIM’DIR”

AK Parti’nin ideoloji partisi değil, hizmet partisi olduğunu kaydeden Bakan Elvan, şunları söyledi:

“Biz hizmet etmek istiyoruz. Hangi partiden olursanız olsun hepinize kucak açıyoruz. Biz bugüne kadar hiç kimseye ayrımcılık yapmadık. Eğer yapmak isteseydik İzmir’de İZBAN için 2 milyar dolara yakın para harcamazdık. Hangi hükümet harcar? Biz iktidara geldiğimizde 1 milyar dolar para bulabilmek için bakanlarımız ABD’ye gitti. Bugün biz yılda 2,5 milyar dolar yardım ediyoruz. Fakir ülkelerimize, Somali’deki, Suriye’deki ve daha birçok ülkedeki kardeşlerimize yardım ediyoruz. Sadece İZBAN için bakanlığımız 1.6 dolarlık harcama yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 200-300 milyon dolarlık yatırım yapmış. Ne yaptılar dedim? Üçyol-Üçkuyulardan 5 istasyonlu metro yapmaya çalışıyor, ne zaman bitirileceğini bilmiyoruz diyorlar. 7-8 yıl önce sözü verilmişti bunun bitirilecek diye. Samanlı Tünelini gezdim. Tünel 2 yılda bitti, Bolu dağı tüneli ise 20 yılda bitiremediler. İşte ulaştırmanın öncülüğünü yapan da, çığır açan da Binali Yıldırım bakanımızdır. Bizim için İzmir için bundan daha büyük şans olabilir mi? Ev ev dolaşacaksınız, bakanımıza destek olacaksınız, eğer İzmir’i seviyorsanız.”

“5 YILLIĞINA İZMİR’İ BİZE EMANET EDİN, BAKIN NE HALE GELİYOR”

Hangi partiden olursa olsun İzmir’in kalkınması için Yıldırım’ın seçilmesi gerektiğini belirten Elvan, “Binali Yıldırım dışında başka bir seçeneğe gitmemelisiniz.. İzmir potansiyelinin bırakın yüzde 10’unu yüzde 5’ini bile kullanamıyor. Bizim belediyecilik anlayışımız İzmir’e daha gelmedi. Onların ki ise 50 yıldır ortada. Aradaki farkı görmelisiniz. Bugün Konya, Kayseri, Gaziantep şahlanmışsa AK belediyecilik sayesinde şahlanmıştır. AK Parti’ye 5 yıllığına emanet edin. Bakın İzmir ne hale geliyor. Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelecektir. Çünkü Binali Bey karayolunda, demiryolunda ve birçok alanda çığır açtı” dedi.

“BU ÜLKEYİ, İZMİR’İ SEVİYORSANIZ DESTEK VERİN”

“Konya-Alanya arasında yapımı devam eden tünelle mesafenin 2,5 saate inecek. Ankara’dan Konya’ya 1,5 saatte ulaşılıyor. Seçimden önce de 300 km hız yapan trenimiz Konya seferine başlayacak. 1 saatte Ankara’dan Konya’ya ulaşacaksınız. Konya’yı diğer illere bağlayacak altyapı hemen hemen tamamlandı” diyen Bakan Elvan, “Karaman’a baktığımızda yolların iyileştirilmesi ve birçok projemiz devam ediyor. Bunları başlatan Binali Yıldırım’dır. Yine Karaman’ı Konya ve Adana’ya bağlayan hızlı tren projesinin temelini atacağız. 2 ay içersinde de Karaman’ı Mersin’e bağlayan hattın ihalesine çıkıyoruz. Dolayısıyla Konya ve Karamanlı sanayicilerimiz çok daha ucuza ürünlerini limana taşıma imkanına kavuşacak, rekabet güçleri artacak. Konya Havalimanı iyileştirme çalışmalarını yaptık. Konya havalimanımıza uçak bile inmiyor idi, bugün haftada 30’a yakın sefer söz konusu. Şuanda yılda 2 milyonun üzerinde fiili kapasitesi var. 3 kat 5 kat değil, 100 kat bin kat artış oldu. Bunu da sağlayan Binali Yıldırım’dır. Sizden tek ricam şu; bu ülkeyi seviyorsanız, İzmir’i seviyorsanız destek verin. Seçime çok az bir süre kaldı, bu süre içinde destek vereceksiniz, belediyeciliğin, kalkınmanın ne olduğunu gösterecektir” dedi.

“İZMİR’E 35 PROJE TAAHHÜDÜMÜZ VARDI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Kimimiz Mevlana’nın memleketinden, kimimiz Karamanoğlu Mehmet Bey’in memleketinden geldik. Ve Çakabey’in memleketi İzmir’de mesken tuttuk. Ve artık İzmirliyiz. İzmir’in geleceği için, kalkınması için çalışıyoruz. Hepimiz kendi alanlarımıza bu şehre katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Yeşildere Döner Kavşağı’nın Konak Tüneli’ne bağlanması ve Kemalpaşa OSB’nin ana demiryoluna bağlanma projelerinin toplam maliyetinin 300 trilyon olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu miktarın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı toplam yatırımın yarısından fazla olduğunu söyledi. “Bütün bunlar İzmir’in kalkınması için yapılan projelerden sadece ikisi” diyen Yıldırım, “İzmir’e 35 proje taahhüdümüz vardı. Tamamlanan projelerimiz var. Bu projeler ufak tefek projeler değil. Bunların içerisinde İstanbul-İzmir Otoyolu var. Başbakanımız ayın 14 ‘ünde katılacak ve İzmir Körfezi’nin ayakları indirilecek. Bu da başlattığımız önemli proje. Ayrıca İzmir-Ankara arası yüksek hızlı tren Afyon’a kadar ihalesi gerçekleşti, Afyon-İzmir arası da bu yıl içersinde başlayacak. İzmir metrosu Halkapınar’dan Otogar’a 4,5 kilometrelik metroda yatırım programına alındı. Biz İzmirliler bizi göreve getirmeden yarısını hallettik, diğer yarısı size düşüyor. İzmir’in ulaşım ve havacılık altyapısının gelişmesi, hızlı tren ve otoyol projelerimiz tamamlanırsa İzmir anlı şanlı günlerine döner” dedi.

BAŞBAKAN 17 MART’TA, ADNAN MENDERES İÇ HATLARI AÇACAK

Başbakan Erdoğan’ın 17 Mart’ta İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda İç Hatlar Terminali’nin açılışını yapacağını söyleyen Yıldırım, iç hatlar temelinin 2012 Aralık’ta temelinin atıldığını ve rekor sürede tamamladığını kaydetti.

İzmir’in ilklerin şehri olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, “İstiklal Mücadelesi İzmir’de başlamıştır. Antalya, İstanbul işgal edildi. Hiç hareket yoktu. Ama Yunanlılar İzmir’i ne zaman işgal etti o zaman Kurtuluş Savaşı başladı. Burada başladı ve başarıyla tamamlandığı yerde İzmir’dir. Cumhuriyet kurulmadan iktisat kongresinin kurulduğu şehir, fuarcılığı başlatan, ihracatı Türkiye’ye öğreten şehir İzmir’dir. Ancak şimdi hiçbiri kalmadı. Bir tane özelliğinde ilki temsil ediyor. O da İzmir kaçak yapılaşmada bir numara. İhracatta bile İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan sonra dördüncü sıraya geriledi. Bu şehir kan kaybediyor. Türkiye’de işsizlik 9,5 İzmir’de 14, 5. Şehircilik adına kayda değer gelişme yok. Aksine şehir köye dönüştü. Çare yerel kalkınmadır, çare ‘Hayat İzmir’dir. Yüzyılın şehircilik hareketini başlatmaktır. Biz hazırız." dedi.

1414 projeyi 1,5 yıllık titiz bir çalışmayla hazırladılarını ifade eden Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü, "Şehirin potansiyelini, denizlerini, jeotermal kaynaklarını, ekolojik hayatını ve daha bir çok şehircilik adına projeler geliştirdik. Biz dersimizi iyi çalıştık, İzmir’in gelecek 50 yılını kurtaracak projeler yaptık. İzmir hiçbir zaman yerel yönetimlerdeki başarısızlık ve hizmet yoksunluğunu örnek alarak, var olan durumun ‘İzmirlinin kaderi’ olduğunu düşünemez. İzmir bunların çok daha fazlasını yapabilecek kabiliyettedir. Yeter ki böyle bir iradeniz olsun. Bu irade biz de mevcut, seçimlerde yetki alırsak, fırsat verirseniz nasıl ki Büyük Türkiye fotoğrafını yaptıysak, köşede eksik kalan İzmir fotoğrafını da oraya yerleştiririz.” 

AZİZ KOCAOĞLU’NA ELEŞTİRİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘10 senedir İzmir’e ne yaptın’ sözlerini eleştiren Binali Yıldırım, “Acaba diyorum 10 senedir belediye başkanı ben miyim diye kendi kendime soruyorum. Adresi yanlış gösteriyorsun arkadaş. Önce hesabı sen vereceksin. Önce bu şehrin belediye başkanının hesap vermesi lazım. Ben 11 yıllık iktidarlık döneminde bakan olarak İzmir’e yaptıklarımız olmasaydı bugün İzmir felç olmuştu felç. Çevre yolunu, dört tüneli, onlarca viyadüğü, İZBAN’ı kim yaptı” dedi.

Herkesin siyasi düşüncesi, farklı inançları, farklı yaşam tarzlarının olabileceğini bunlara asla itirazlarının olamayacağını bildiren Yıldırım, 11 yıl boyunca hizmet ederken insanların siyasi düşüncelerine, partilerine bakmadıklarını kaydetti.

“SEÇİMLE GELEN HÜKÜMETİN BİLEĞİNİ KİMSE BÜKEMEZ”

17 Aralık’ta milli iradeye karşı girişimlerin olduğunu aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

“Milli iradeyle seçimle işbaşına gelen hiçbir hükümetin bileği kimse bükemez. Hiçbir gerekçeyle bunu yapamaz. Orada da gereken duruş, demokrasinin, milli iradenin gerektiği duruşu gösterdik ve 30 Mart’ta adresi de gösterdik. Bu bir yerel seçim, ancak muhalefet partileri bunu referanduma dönüştürmek istiyorlar. ‘AK Parti iktidarının devamı mı tamamı mı’ gibi bir noktaya getiriyorlar. Ben 2,5 aydır İzmir’de yerel hizmetleri, yaptıklarımız, yapacaklarımızı anlatıyorum. Ama rakiplerimiz daha İzmir’in sorunları, projeleriyle ile ilgili bir kelime söylemediler. Sanki genel seçime gidiyoruz gibi bizim icraatlarımızı sorguladılar. İcraat sorgulama kabiliyeti de yok, 17 Aralık’la yatıp 17 Aralık’la kalktılar. Böyle bir iktidar alternatifi olur mu? Alternatif projeleriyle gelir, vatandaşa vaat ettikleriyle ortaya çıkar. Biz 30 Mart’ı Türkiye’nin yerel kalkınmasının seçimi, İzmir’in seçimi olarak görüyoruz.”

İzmir Valisi Toprak, İzmir’in gelişimine katkı sağlayacak projeler gerçekleştirdiklerini aktararak, Türkiye’nin çeşitli illerinden İzmir’e gelen herkesin kenti ileriye taşıyacak imzalar attıkları belirtti.

Konya ve Karaman Dernekleri Platform Sözcüsü Ali Gönen, sivil toplum örgüt temsilciliğini siyasi iktidar kapasitesi olarak görenlerin olduğunu aktararak, “Bunun takdirini size bırakıyorum. Konyalıları temsil ettiğini söyleyen bazılarının başka partiye geçmeleri, siyasi tercihleri sadece kendisini bağlar. Konyalılar kendileri karar verir, kimseden icazet almazlar. Biz birlik ve beraberliğimize sahip çıktıkça yenemeyeceğimiz güçlük olmayacaktır” dedi.

İzmir temaslarını noktalayan Bakan Lütfi Elvan, yemeğin ardından uçağıyla Karaman’a hareket etti.