İzmir merkezli yasadışı dinleme davasına devam edildi

İzmir merkezli yasadışı dinleme davasına devam edildi

İzmir merkezli yasadışı dinleme soruşturması ile ilgili 32 emniyet mensubu hakkında açılan davanın duruşması sanıkların talepleri reddedilerek ertelendi

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis istemiyle açılan davaya devam edildi.
İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. 
Eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan’ın avukatı Resul Tunçkır, müvekkilinin 34 yılda görev aşkıyla çalıştığını, üç çocuğunun doğumunda eşinin yanında olamadığını, büyük özveriyle görev yaptığını söyledi. Bir süre önce Batman’daki Kobani eylemleri sırasında emniyet müdürünün izne ayrıldığını hatırlatan avukat, müvekkilinin Batman il emniyet müdürü olduğu dönemde bu tip olayların yaşanmasına izin vermediğini, bayramlarda bile çalıştığını ifade etti.
Tunçkır, özellikle istihbarat şubede yapılan bu operasyonların bir plan dahilinde gerçekleştirildiğini, müvekkilinin de fişlendiği için bu davada yer aldığını öne sürdü. 
Birinci sınıf emniyet müdürü olan müvekkilinin görevden alınmasına dair açtığı davayı kazandığını ancak 3 Mayıs günü tekrar görevden alındığını söyleyen Tunçkır, her iktidar döneminde başarıyla görev yaptığını savundu.
Müvekkilinin daha önce birkaç kez Bakanlar Kurulu'na brifing verdiğini, “paralel” yapı içinde olduğu iddiasının tümüyle uydurma olduğunu, müvekkilinin Fetullah Gülen’le irtibatta olduğuna dair tek bir delilin bulunmadığını iddia eden Tunçkır, iddianamenin yok hükmünde sayılması gerektiğini dile getirdi.
Avukat Ali Aksoy, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in dinleme kayıtlarını, Cumhuriyet Savcısı Okan Bato’nun da iddianameyi basına servis ettikleri gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunularak iddianame hazırlanmasını talep etti.
Diğer sanık avukatları, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi, davanın düşmesi, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları ve suç duyurusu taleplerinin reddine karar verip duruşmayı erteledi.
OLAY
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.
İlk aşamada tutuklanan 11 zanlı, bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 32 sanık hakkında 9 ayrı suçlama yöneltilerek 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası istenmişti.