"İttihadiye olayları" duruşması başladı

"İttihadiye olayları" duruşması başladı

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi'nin yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın duruşması başladı.

ısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın duruşması başladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Mursi ve 7 sanık, geniş güvenlik önlemleri altında başkent Kahire'deki Polis Akademisi'ne getirildi. Diğer 7 sanığın gıyabi yargılandığı duruşma, mahkeme heyetinin, geçen hafta "soruşturmanın gizliliği ve ulusal güvenliği korumayı" gerekçe göstererek, tanıkların dinlendiği celselerin gizli yapılması kararına binaen gizli yapılıyor.

Mahkeme heyetinin, bugünkü duruşmada, eski İçişleri Bakanı Ahmed Cemaleddin ve bazı tanıkları dinlemesi bekleniyor.

Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen, 2012'de "Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan dava kapsamında, 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

"Kafeste duran Cumhurbaşkanı değil, o kim?

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kızı Şeyma'nın "duruşmalarda mahkeme salonuna getirilen kişinin babası olmadığı" şeklindeki iddiası, sosyal medyada geniş yankı buldu.

Şeyma Mursi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasında paylaştığı, biri babasının cumhurbaşkanlığı makamında gülümseyen, diğeri duruşma salonundaki kafeste çekilmiş iki fotoğrafla ilgili "Dikkatli olanlar farkedebilir. Kafeste duran Cumhurbaşkanı değil, o kim? Cumhurbaşkanı nerede? Ona ne oldu" şeklinde yazdı.

Mursi'nin kızı Şeyma'nın bu sorusu, sosyal paylaşım sitelerinde geniş yankı buldu. Pek çok kişi, sosyal paylaşım sitelerinde Mursi'nin sağlığından endişe ettiğini dile getiren paylaşımlarda bulundu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'ın çatısı altındaki Selefi eğilimli Asale Partisi basın sözcüsü Mahmud Nusayr, Mursi'nin yerinin açıklanması hedefiyle yapılan çalışmalar kapsamında, "أين_الرئيس_مرسي#" (Cumhurbaşkanı Mursi nerede) hashtagı ile etiketlenen tweetler atmalarını istedi. Nusayr, "Mursi'nin kızı, babasının nerede olduğunu soruyor. Bu adrese tweet atarak, katılım sayısını milyara ulaştıralım" şeklinde yazdı.

"Ailesiyle görüştürülmeli"

AA muhabirinin görüştüğü Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü avukat Muhammed ed-Dimati ise "Mursi'nin kasım ayından bu yana güvenlik gerekçesiyle ailesi ile görüştürülmediği gözönüne alınırsa bu sorular anlayışla karşılanabilir" dedi. Ailesinin Mursi hakkında endişelenmelerinin en doğal hakları olduğu dile getiren Dimati, "En kısa zamanda Cumhurbaşkanının kızı, eşi  ve çocuklarıyla görüşmesine müsaade edilmeli. Önümüzdeki günlerde Mursi'nin ailesiyle görüşmesi için savcılıktan izin almaya çalışacağız" diye konuştu.

Dimati, Mursi'nin tutuluğu yere ilişkin de "Mısır makamları, Mursi'nin peşpeşe duruşmalarının olduğu günler dışında Burcu'l-Arab'ta tutulduğunu, duruşma günlerinde ise işlemleri yürütebilmek, güvenliğini sağlamak için Kahire'nin güneyindeki Tora'daki yüksek güvenlikli El-Akreb bölümünde tutulduğunu açıklıyor" dedi.

Mısır resmi makamlarından ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.