İttihad-ı İslam yolunda

En çok maruz kaldığım tepkilerden biri: “Sen hâlâ orada mısın?”

Aşağıdaki yazı (“Bu fetret dönemi de bitecek”) 8 Şubat 2014 tarihlidir ve ben hâlâ oradayım.

***

12’nci yüzyılın ikinci yarısı… Anadolu ve Bilad-ı Şam’ın önemli bir kısmı Haçlı işgali altında… İşgale uğramamış olan Bilad-ı Şam toprakları ise paramparça...

Birbirine karşı Haçlılarla iş tutan basiretsiz, ferasetsiz emirlikler, halklarını ezen ve ülkelerini satan alçak diktatörler hüküm sürüyordu o topraklarda. Manzara bugünkünden beterdi ve fena halde ümitsizlik telkin ediyordu. Bu telkinden etkilenmeyen Nureddin Mahmud Zengi candan bir Besmele çekip mücadeleye girişti ve işgalcilerle onların yerli işbirlikçilerini türlü çeşit yollarla tasfiye edip Bilad-ı Şam’ı özgürleştirdi, birleştirdi. Mısır’la birliği de tesis etti.

Bu sürecin başı çok enteresandır: Zengi’nin o topraklarda yaşayan halklara yolladığı mektuplarla başladı her şey. İslam topraklarını işgal ve sömürüden kurtarmak için birliğe duyulan ihtiyaca dair mektuplarla.

Bu mektuplar camilerde, tekkelerde, kahvehanelerde, pazar yerlerinde yüksek sesle okundu ve halkların kalplerine nüfuz etti. Dipten bir dalga yükseldi. Kahpe rejimler o dalgaya direnemediler. Zengi’nin kuşatması ve kendi tebalarının baskısı altında zayıfladılar. Zengi’nin kontrolüne geçen her karış toprakta behemehal adil bir düzenin kurulması, diğer topraklarda yaşayan Müslümanları O’nun idaresine iyice özendirerek bu süreci hızlandırdı.

***

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’deki diktatörlükle hesaplaşırken İslam dünyasındaki diğer diktatörlükleri de hedef göstermesini, Davos’taki “one minute” çıkışını, Batı ülkelerine çektiği restleri, bölge ülkelerine yaptığı ‘Safları sıklaştıralım’ çağrısını, bütün bunları Zengi’nin o mektuplarına benzetiyorum. Bunlar İslam dünyasında müthiş makes buluyor, diriliş rüzgârı estiriyor. Erdoğan liderliğindeki Türkiye bir hürriyet, adalet ve bölgesel birlik perspektifi sunarak bölge halklarının siyasi istinatgâhı haline geldi. Arap devrimlerinde, birçok şeyin yanı sıra, bu olgunun da etkili olduğunu düşünüyorum.

Devrimlerle gelen veya gelmesinden korkulan İslami yönetimlerin maruz kaldığı darbeler de doğrudan doğruya hürriyet, adalet ve İttihad-ı İslam perspektifiyle ilgili. Diktatörlüklerin yıkılması, hürriyet ve adaletin yeşermesi, halklarla devletlerin kaynaşması ve serbest seçimlerle gelen İslamî yönetimler sayesinde İttihad-ı İslam temayülünün sergilenmesi, emperyalistlerin İslam dünyasındaki manevra alanını daraltma istidadı gösteren gelişmelerdir. Batı devletleri -ve İsrail- bu gelişmelere elbette seyirci kalmayacak, devrim sürecini durdurmak ve tersine döndürmek için ellerinden geleni yapacaklar. Zaman zaman mevziler de kazanacaklar. Belki öyle çok mevzi kazanacaklar ki belimizin kırıldığı hissine kapılır gibi olacağız.

Kapılır gibi olsak da kapılmayalım. Şeytanın vesvesesi olan o histen Allah’a sığınalım. Şartlar ne olursa olsun asla yeise düşmemeli, asla davadan dönmemeliyiz. Hürriyet, adalet ve İttihad-ı İslam yolundaki mücadelemiz her hâlükârda devam etmeli.

Bugün kaybettiğimiz yerde yarın kazanırız. Yeter ki umudumuzu, iyimserliğimizi ve azmimizi koruyalım.

***

İslam dünyasını konuşurken, en büyük yenilgilerden en büyük zaferleri ve en büyük kardeş kavgalarından en büyük birlik projelerini çıkarıp hayata geçiren, bunu hep yapan, tekrar tekrar küllerinden dirilen mübarek bir dünyayı konuşuyoruz.

Kim derdi ki bir Zengi gelecek, Bilad-ı Şam’ı birleştirecek? Kim derdi ki anlı şanlı Türk devletlerinin savaş alanına dönen Anadolu, hiç hesapta olmayan Osmanoğulları tarafından derlenip toparlanacak ve Yemen’den Belgrad’a kadar uzanan devasa bir imparatorluğun kalbine dönüşecek?

İçinden geçtiğimiz şu fetret devri de biter elbet. Allahu ekber ve lillahi’l hamd.

stargazete

Bu yazı toplam 740 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar