Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İttifak mittifak olmaz

Nihayet, adaylık için başvurular başladı. İttifak işi de artık gündemden düşmez.. Ama önce şimdi şu CHP"deki iç hesaplaşma bitsin. O zamana kadar basın o konuyu tartışmaya devam edecek. Hele savcılık da dosyasını mahkemeye bir sunsun, bakalım ondan sonra ne olacak..
Bana kalırsa bu saatten sonra ittifak mittifak olmaz. Yine de burası Türkiye. Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz! O, SP bölünmeden önce BBP ile birlikte, Süleyman Soylu"nun filan katılımı ile mümkün olabilirdi, artık geçti..
MHP baraj korkusu ile bir takım partilerle ittifak yapabilir. DSP de belki. Ama zor..
Sonuç ortada: AK Parti % 50, CHP % 21, MHP % 9, BDP % 6. Etti mi % 86? Kalan % 14..
Kaç parti giriyor seçime: 27. Her biri aslan parçası. Yurt genelinde örgütlü. Yetmez ama, her birine % 1 deseniz % 27 eder.. BDP dışındaki bağımsızları çıkartsanız, % 0.5 deseniz, yine yetmez..
Hadi bir oyun oynayalım.. Aşağıda seçime katılacak 27 partinin adını, genel başkanını ve geçen seçimde aldıkları oyları yazıyorum (Bu oylar, katıldıkları son seçimde aldıkları oylar). Biri sorsun, ötekiler cevap versin bakalım, bu partilerin, genel başkanlarının adını duyan var mı? Geçen seçimde aldıkları oyu bilen var mı? O partilerden tanıdıkları biri var mı çevrelerinde?
Seçime katılanlardan, AK Parti, CHP, MHP, BDP dışındakiler en son katıldıkları seçimde toplam %19,5 oy almışlar.. 8 yeni parti de ilk kez seçime giriyor.. Hadi şimdi şu % 14"ü bir dağıtın. Size biraz ipucu vereyim. Son seçimde Saadet Partisi % 5.16 oy almış. Demokrat Parti % 3.72, Genç Parti % 3.03, BBP 2.22.. Geri kalanı, Barış ve Demokrasi Partisi ve Halkın Yükselişi Partisi, % 0.01 oy almış. Diğerleri de % 0.?..
Zeybek"in hesabını söyleyeyim.. "Benim zaten 3.72 oyum var" diyor. Genç Parti"yi de kendi hanesine yazacaktır. Etti mi % 6.75. "Saadet Partisi"ni de buna ekledim mi, % 11.9 ile barajı aşarım" hesabı yapıyor. BBP"yi de eklediniz mi, neredeyse % 15"e ulaşıyorsunuz.. Evdeki bu hesap çarşıya uymaz. En azından, Numan Kurtulmuş"un HAS Parti"sini, DSP"yi, Osman Pamukoğlu"nun Hak ve Eşitlik Partisi"ni nereye oturtuyorsunuz? Öyle anlaşılıyor ki, birileri, MHP"ye barajı geçirmek ya da en azından AK Parti"ye giden oyları aşağı çekmek için böyle bir hesap içinde olsa gerek..
Hadi şu oyunu oynayalım.. Bir göz atın şu listeye: 1- Adalet ve Kalkınma Partisi/R. Tayyip Erdoğan % 38.83, 2- Alternatif Parti/İlker Bircan -, 3- Bağımsız Türkiye Partisi/Haydar Baş % 0.38, 4- Barış ve Demokrasi Partisi/Demir Çelik % 0.01, 5- Büyük Birlik Partisi/Yalçın Topçu % 2.22, 6- Cumhuriyet Halk Partisi/Kemal Kılıçdaroğlu % 23.11, 7- Demokrat Parti/Namık Kemal Zeybek % 3.72, 8- Demokratik Sol Parti/Masum Türker % 2.75, 9- Doğru Yol Partisi/Çetin Özaçıkgöz -, 10- Emek Partisi/Levent Tüzel % 0.11, 11- Eşitlik ve Demokrasi Partisi/Ziya Halis -, 12- Genç Parti/Cem Cengiz Uzan % 3.03, 13- Hak ve Eşitlik Partisi/Osman Pamukoğlu -, 14- Hak ve Özgürlükler Partisi/Bayram Bozyel % 0.06, 15- Halkın Sesi Partisi/Numan Kurtulmuş -, 16- Halkın Yükselişi Partisi/Ragıp Önder Günay % 0.01, 17- İşçi Partisi/Doğu Perinçek % 0.27, 18- Liberal Demokrat Parti/Cem Toker % 0.02, 19- Millet Partisi/Aykut Edibali % 0.09, 20- Milliyetçi Hareket Partisi/Devlet Bahçeli % 16.07, 21- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti/Ahmet Reyiz Yılmaz -, 22- Özgürlük ve Dayanışma Partisi/Alper Taş % 0.15, 23- Saadet Partisi/Mustafa Kamalak % 5.16, 24- Türkiye Komünist Partisi/Erkan Baş % 0.18, 25- Türkiye Partisi/Abdullatif Şener -, 26- Yeni Parti/Tuncay Özkan -, 27- Yurt Partisi/Saadettin Tantan %0.93...
Hani bir ittifak kursalar bile, milletvekilliği hayalini nasıl paylaşacaklar?.. Zaten oy kaybı ve yönetime giren yeni isimlerin koltuk taleplerini bile karşılamaktan aciz bir konumda, nasıl böyle bir işe girerler bilmiyorum.. MHP"ye yamanmaktan başka çareleri yok bunların ama, bunların MHP ile seçim ittifakı yapması, MHP"ye barajı aşırtır ama MHP"lilere bu işin bedeli, astarı yüzünden pahalıya gelir..
Zeybek"in hayalinin gerçek olabilmesi için ittifaka katılacak 3-5 parti dışındaki 20"ye yakın partinin hiç oy almaması gerek.. Mesela ben BBP"nin DP"nin başını çektiği böyle bir ittifaka katılacağını sanmıyorum.. DP bu partileri peşine takıp MHP"nin kapısını çalabilir. O zaman da ne SP"liler ve ne de BBP"liler o partiye oy verirler. Bu hesaplar karşılıksız çek gibidir. Kulağa hoş gelse de, pratik bir değeri yoktur..
Kaldı ki, son seçimden bugüne köprülerin altından çok sular aktı.. DP"nin o eski oyu da yok.. SP oylarının bir kısmı HAS Parti"ye gitti.. Cem Uzan"ın partisinin oyları büyük ölçüde AK Parti"ye gitti.. AK Parti % 38.8 oyunu nasıl % 50 yaptı ki? Bu oyların nereden geldiği belli..
Zeybek ittifakı bırakın % 15 oy almasını, % 5 alsa bile büyük başarı.. İttifak olmadan o partilerin bileşenleri daha fazla oy yapar.. İttifak burada güç temerküzüne değil, dağılmaya sebep olur.. Ergenekon"un başına adam tayin etme hesapları yaptığı bir "Demirel"in partisi"ne o çevreden çok zor oy çıkar.. Özal"ın oğlu bile kurtaramaz o partiyi.. Denemesi bedava. Halep orda ise sandık burada. Biraz sabır.. "Menderes"in avukatı" diye pazarlanmaya çalışılanların kimin avukatlığını yaptığını bilmiyor değil artık millet. Bu parti, başına Zeybek"ten önce Haberal"ın geçirilmesi düşünülen bir parti.. Hamam aynı hamam, değişen sadece müsteciri.. Selam ve dua ile..

 

 

 
akit

Bu yazı toplam 1839 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar