İtalya'da Yeni Hükümet Kuruldu

İtalya'da Yeni Hükümet Kuruldu

İtalya’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Demokrat Parti lideri Matteo Renzi, kabinesini oluştururken, yeni hükümetinin yarınki yemin töreniyle görevine başlayacağını açıkladı.

İtalya'da hükümeti kurmakla hafta başında görevlendirilen Demokrat Parti (PD) lideri Matteo Renzi, bakanlar kurulunu oluşturdu.

Matteo Renzi, kabinesini oluştururken, yeni koalisyon hükümetinin yarınki yemin töreniyle görevine başlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından hükümeti kurmakla görevlendiren ve bütün haftayı parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle istişarelerle geçiren Renzi, öğleden sonra gittiği cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de, Cumhurbaşkanı Napolitano'ya kabinesini sundu.

Yeni kabinede 16 bakanın bulunacağı, bunların 8’inin kadın olacağı bilgisini veren Renzi, bunun İtalya için bir ilk olacağını vurguladı.

Bakanlar kurulu listesini açıklayan 39 yaşındaki genç liderin listesindeki en çok dikkati çeken değişiklik dışişleri, ekonomi ve savunma bakanlıklarında yaşandı.

Renzi hükümetinde görevinde kalması beklenen Enrico Letta hükümetinin Dışişleri Bakanı Emma Bonino’nun yerine Federica Mogherini gelirken, Fabrizio Saccomani’nin bulunduğu Ekonomi Bakanlığı’na ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreter Yardımcısı ve Başekonomisti Pier Carlo Padoan getirildi. G-20 toplantısı için Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan Padoan’ın, bakanlığının tebliğ edilmesinin ardından yarın yapılacak yemin törenine yetişmek üzere Roma’ya doğru yola çıktığı bildirildi.

AVRUPA’DA KADIN SAVUNMA BAKANI SAYISI 5’E YÜKSELDİ

Avrupa’da son dönemde sayısı artan kadın savunma bakanlarına bir yenisi eklendi. Almanya, Hollanda, İsveç ve Norveç’in ardından İtalya’da da Savunma Bakanlığı görevine Letta hükümetinde aynı bakanlıkta yardımcılık yapan Roberta Pinotti getirildi.

Renzi, bir önceki Letta hükümetinde de kabinede yer alan koalisyon ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi’nin lideri ve bir önceki hükümetin İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Maurizio Lupi ile Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin’in yeni kabinede de görevlerinde kalacaklarını açıkladı.

CUMHURBAŞKANI NAPOLİTANO

Renzi’nin ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Napolitano, yeni pek çok ismin ilk kez bakanlık yapacağına işaret ederek, Başbakan Renzi’nin taahhüdü doğrultusunda kurulacak yeni hükümetin yasama hükümeti olduğunu teyit ettiğini söyledi.

Napolitano, çalışmalarından ötürü bir önceki Başbakan Enrico Letta’ya da teşekkür etti.

Siyasi istişareler sırasında muhalefette kalacaklarını açıklayan Forza Italia Partisinin lideri Silvio Berlusconi ise Renzi’nin, Parlamentoda çoğunluğu olmadığını savundu.

Başbakanlığını Matteo Renzi'nin yapacağı yeni koalisyon hükümeti yarın sabah Cumhurbaşkanı Napolitano huzurunda yemin ederek, görevine başlayacak. Renzi hükümeti pazartesi günü Parlamentonun üst kanadı Senato'da, daha sonra Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu arayacak.