İtalya'da Ramazan yasağı

İtalya'da Ramazan yasağı

İtalya'nın kuzeyindeki Padova kentinin yeni Belediye Başkanı Massimo Bitonci, kentteki Müslümanların Ramazan ayında spor salonlarını ibadet için kullanmasına karşı çıktı

talya'nın kuzeyindeki Padova kentinin yeni Belediye Başkanı Massimo Bitonci, resmi dairelere haç asma zorunluluğu getirdi ve kentteki Müslümanların Ramazan ayında spor salonlarını ibadet için kullanmasına karşı çıktı.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinden bu ay başında belediye başkanlığına seçilen Massimo Bitonci, göreve gelir gelmez ilk icraatıyla tartışmalara neden oldu.

Bitonci, bugün sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'ta yayımladığı açıklamasında "Artık tüm resmi bina ve okullarda, belediye tarafından hediye edilen haçları asmak zorunlu. Haçlara dokunanların başı derde girer" dedi.
Bitonci, Ramazan ayında belediyeye ait spor salonlarının Müslümanlar tarafından ibadet için kullanılmasına müsaade etmeyeceğini de belirterek şunları söyledi:

"Belediyeye ait spor salonları sportif faaliyetler için, gençlere spor eğitimi verilmesi için kullanılmalıdır. Fakat bugün öğrendik ki önceki belediye yönetimi Padova Faslılar Derneği'ne, bir spor salonunun ve bahçesinin Ramazan etkinlikleri için kullanma izni vermiş. Yeni yönetim olarak, belediyeye ait spor salonlarında bu tür etkinliklere verilen izinleri tanımayacağımızı bildirmek isteriz."

Bitonci'nin bu çıkışları üzerine, önceki belediyede spordan sorumlu yönetici olarak görev yapan Demokratik Parti'li Umberto Zampieri, yeni belediye başkanını "çatışma iklimi yaratmaya çalışmakla" suçladı. Zampieri, "Bitonci'ye, daha geçen gün üzerine yemin ettiği anayasanın, her bireyin inanç özgürlüğünü garanti altına aldığını hatırlatmak isterim" diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE TARTIŞMA ÇIKARMIŞTI

Bitonci, geçmişte de tartışma yaratan çıkışlarda bulunmuştu. 2009'da, bir ailenin şikayeti üzerine mahkeme Padova'daki bir okuldan haçların kaldırılmasına hükmetmişti.

O dönemde Cittadella Belediye Başkanı olan Bitonci de bunu protesto etmek için bir oturma eylemi düzenlemiş ve bedava haç dağıtmıştı. Bitonci, şikayetçi Albertin ailesinin fotoğraflarını broşürlere bastırmış ve üzerlerine "Wanted" (aranıyor) yazdırmıştı.

O günlerde Bitonci'nin hedefinde olan baba Massimo Albertin, Belediye Başkanı'nın son girişimini, "Herkesin belediye başkanı olduğunu söylüyor ama hareketleriyle aslında öyle olmadığını kanıtlıyor" diye yorumladı.
İtalya'da Ulusal İstatistik Kurumu, "hassas" olduğu gerekçesiyle dini inançla ilgili veri toplamıyor. Ancak ülkede yaklaşık 1.5 milyon Müslüman yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaynak: BBC Türkçe