İtalya’da GöçmenZirvesi

İtalya’da GöçmenZirvesi

İtalya'da Renzi hükümeti, bölgesel yönetimlerle göçmen konusunu görüştü. Sağ eğilimli yönetimler, daha fazla göçmeni kabul etmek istemiyor.

İtalya’da Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümeti, bölgesel yönetimlerin başkanları ve belediye başkanlarıyla son dönemde ülkenin en önemli problemi olmaya başlayan kaçak göçmen sorununu görüştü.

Başbakanlık Sarayı'nda Renzi başkanlığında yapılan zirveye; hükümet kanadından İçişleri Bakanı Angelino Alfano ve ilgililer katılırken, Sicilya, Veneto, Ligurya, Lombardiya, Campania, Toskana, Piemonte bölgelerinin başkanları ile Milano, Palermo gibi büyük kentlerin belediye başkanları katıldı.

Toplantıda, Avrupa’nın ilk kez bu düzeyde göçmen sorunu ile karşılaştığını belirten Renzi, kendilerine gelen göçmenlerin diğer Avrupa ülkelerine paylaştırılması gerektiğini kaydetti. 

"Misafirperverlik konusunda, etik şartları ve makul kriterleri karşılayan çözümler istiyoruz” diyen Renzi, iltica talebiyle gelen göçmenlerin kabul edilmesi, ekonomik göç niyetiyle gelenlerin ise ülkelerine geri gönderilmesi fikrini dile getirdi. 

İtalya’nın güneyindeki Sicilya’ya ulaşan sığınmacılar ülke içindeki 20 bölgede bulunan göçmen karşılama merkezlerine dağıtılıyor. İtalya’nın kuzeyinde sağ görüşlü yönetimlerin hakim olduğu Lombardiya, Veneto ve Ligurya bölgeleri, daha fazla göçmen kabul etmek istemediklerini sıkça dile getiriyor.

Toplantıya katılan İtalya’nın sanayi bölgesi Lombardiya’nın Bölge Başkanı Roberto Maroni, muhalif tavrını sürdürerek, toplantının göçmen sorununa çözüm bulmaktan çok “çene çalma” olarak geçtiğini ifade etti. 

Taraflar arasında bir sonraki toplantının 15 gün sonra yapılmasına karar verildi.

İtalya'ya yılbaşından bu yana gelen göçmen sayısının 55 bini bulduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA