İtalya, Libya'ya Müdahaleden Yana

İtalya, Libya'ya Müdahaleden Yana

İtalya, Libya’da hükümetin kurulmasından sonra talep olursa müdahaleden yana

İtalya Hükümeti’nin Libya Özel Temsilcisi Büyükelçi Giorgio Starace, ülkesinin, Libya’da teröristlere karşı mücadele edebilmesi için, Libya'da kurulmakta olan ulusal birlik hükümetinden talep gelmesi gerektiğini, tek taraflı dış müdahaleye karşı olduğunu bildirdi.
Uluslararası kamuoyunda, son dönemde Suriye meselesi gündemi oluştursa da bu ülkedeki iç savaş sırasında çıkan ve şimdi birçok istikrarsız ülkede etkinliği artan IŞİD'in Libya’daki varlığı, Libya'nın kuzeyde Akdeniz üzerindeki komşusu İtalya’yı endişelendiriyor.
IŞİD’in gün geçtikçe Libya’daki siyasi boşluktan da faydalanarak etkinliğini arttırmasına uluslararası toplumun dikkatini çekmeye çalışan İtalya, bir yandan ülkede ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarına destek verirken, bir yandan da askeri müdahale seçeneğini ara ara dile getiriyor.
Afrika üzerinden özellikle de Libya’dan çok göç alan ve bu nedenle de terörün kendi içine sızmasından büyük endişe duyan İtalya’nın Libya konusundaki en yetkili isimlerinden olan İtalyan Hükümeti'nin Libya Özel Temsilcisi Büyükelçi Giorgio Starace ve gazeteci Vincenzo Nigro, İtalya’nın Libya politikasını AA muhabirine değerlendirdi.
Libya’nın güvenliğe ve istikrara kavuşmasının İtalya ve tüm uluslararası kamuoyunun paylaştığı bir hedef olduğunu belirten Büyükelçi Starace, ülkesinin tarihten gelen bağı olan Akdeniz'in karşı kıyısındaki komşusuna yönelik yaklaşımı için, “Bizim ilk ve ana hedefimiz ulusal birlik hükümetinin kurulması. Ülkedeki teröre özellikle de IŞİD’e dönük bir müdahale için hükümetten çağrı olmalı. Libya’da tek taraflı girişimlerin karşısındayız” dedi.
İtalya’nın, Libya’da ilerleme gösteren IŞİD tehdidine karşı, ancak söz konusu ülkede kurulmakta olan ulusal birlik hükümetinin resmi talebiyle harekete geçebileceğini belirten Starace, bunun İtalya için en önemli şart olduğunu, hükümet kurulma çalışmalarını da var güçleriyle desteklediklerini dile getirdi. Starace, Libya’da ulusal hükümetin kurulması ve IŞİD ile mücadelenin birbiriyle bağlantılı şeyler olduğunu vurguladı.
İtalya’nın görüşlerinin uluslararası ortaklarıyla örtüştüğünü ifade eden Büyükelçi Starace, şunları kaydetti:
“Uluslararası camiadaki ortaklarımızla bu konuda aramızda büyük bir uyum var. Bizim Türklerle, Amerikalılarla, Katarlılarla aramızda büyük bir uyum olduğunu söyleyebilirim. Bundan dolayı çok memnunum ve ayrıca gururlu olduğumu söyleyebilirim. Çünkü İtalyan diplomasisi aralık ayında büyük bir çabayla Libya Konferansı'na ev sahipliği yaptı. Libya’nın Dostları Grubu olarak bu ülkeler aynı çizgideydi. O çizgi de ulusal birlik hükümetinin kurulması yönünde.”
“Libya, İtalya’nın ulusal güvenliği için önemli”
İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica gazetesinin deneyimli dış haberler muhabiri Vincenzo Nigro, Libya’nın İtalya’nın ulusal güvenliği bakımından büyük önem arz ettiğini belirterek, “İtalya, Libya’daki terör gruplarının faaliyetlerinin engellenebilmesi için her şeyden önce hükümetin kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu nedenle de İtalya, Libya’da ulusal birlik hükümeti kurulmasından önce uluslararası toplumun bir dış müdahaleye kalkışılmasına kesinlikle karşı” dedi.
İtalya’nın bu temkinli tavrının arkasında geçmiş tecrübelerin yattığını ifade eden Nigro, “İtalya için bu noktada, geçmişten gelen Afganistan, Irak ve diğer yerlerden gelen tecrübeler ortada. Bu nedenle İtalyan hükümeti ve parlamentonun çoğunluğu, Libya’nın istikrar sürecinin, Libya siyasi güçlerince idare edilmesini istiyor. Bu nedenle de Libyalıları desteklemeye ihtiyaç var” diye konuştu.
Bir gazeteci gözüyle, İtalyan toplumunun İtalyan Hükümeti'nin Libya politikasına bakışını nasıl gördüğü sorusu yöneltilen gazeteci Nigro, “Ben desteklediklerini düşünüyorum. Çünkü, İtalyanların Libya’daki durumla ilgili endişe duydukları ortada. Hükümet ile halk arasında bu konudaki algının benzer olduğunu düşünüyorum. Onlar da Libya’da bunu talep edebilecek bir hükümet yapısı olmadan yapılacak dış müdahalenin oldukça zarar verici olacağını düşünüyor” yanıtını verdi.