İtalya AB'den Ayrılıyor

İtalya AB'den Ayrılıyor

İngiltere’nin 23 Haziran’da düzenlenen referandumda birlik üyeliğinden ayrılma kararı almasıyla büyük darbe alan Avrupa Birliği (AB), İtalyanların anayasa değişikliği için düzenlenen referandumda hükümete destek vermemesiyle ikinci bir yenilgi yaşadı.

İgiltere’nin 23 Haziran’da düzenlenen referandumda birlik üyeliğinden ayrılma kararı almasıyla büyük darbe alan Avrupa Birliği (AB), İtalyanların anayasa değişikliği için düzenlenen referandumda hükümete destek vermemesiyle ikinci bir yenilgi yaşadı.

RENZİ, SENATÖRLERİN SEÇİLMESİNİ DEĞİL ATANMASINI İSTİYORDU
Referanduma sunulan anayasa reformu, Senato’nun küçültülmesi ve senatörlerin, halk tarafından seçilmesi yerine atama yoluyla göreve gelmesi gibi önemli değişiklikleri kapsıyordu.

Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin hazırladığı anayasa değişikliğine karşı çıkanlar, söz konusu reformun, iktidar partisinin yetkilerini genişleteceğini, dolayısıyla demokrasiye darbe vurulacağını savunuyordu.

REFERANDUM SONRASI, RENZİ KOLTUĞUNU BIRAKTI
Başbakan Renzi, tıpkı İngiltere’de David Cameron’ın yaptığı gibi referandumdan ‘hayır’ sonucu çıkmasıyla koltuğunu bıraktı.

İKTİDARIN EN GÜÇLÜ TALİBİ
Erken seçime gidecek olan ülkede iktidarın en güçlü talibi Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi. Anayasa değişikliğine şiddetle karşı çıkan Grillo’nun Renzi’nin ardından başbakanlık koltuğuna oturacak kişi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

VIRGINIA RAGGI, AB'DEN AYRILACAK DARBEYİ VURUR
Sadece 7 yıl önce kurulan 5 Yıldız Hareketi’nin önde gelen isimleri arasında, son yerel seçimlerde başkent Roma’nın belediye başkanlığını kazanan Virginia Raggi de bulunuyor. 38 yaşındaki eski avukat, Roma sakinlerinin yüzde 67’sinden destek alarak belediye başkanlığını kazanmıştı.