İstikşafide Son Viraj

İstikşafide Son Viraj

AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerinde sona gelindi. Bugün ve pazartesi yapılacak toplantılardan sonra genel başkanlar bilgilendirilecek. Heyetlerin, iki lidere yapacağı sunumların ardından görüşmelerin akıbeti de netleşecek.

Hükümet kurmak için yürütülen istikşafi görüşmeler kapsamında, AK Parti ve CHP üç kez bir araya geldi, konu başlılarını değerlendirdi.
İstikşafi görüşmeler kapsamında gerçekleştirilen ilk görüşmede, yeni Anayasa, demokratikleşme, özgürlükler ve Siyasi Partiler Kanunu başlıkları konuşuldu. Heyetler, Türkiye'nin yeni bir anayasaya
ihtiyacı olduğu konusunda karara vardı.
Önceki gün, ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri konu başlıkları değerlendirildi. Ekonominin büyük hedeflere ulaşması için yapılması gereken yapısal reformlara ve dönüşüm politikalarına devam edilmesi kararlaştırıldı.
ADRESİ DEĞİŞTİ
İlki beş, ikincisi yedi, üçüncüsü sekiz saat süren toplantılar bugün ve Pazartesi günleri de devam edecek. Bugünkü toplantının yeri için adres değişikliğine gidildi. Saat 14.00'te TBMM'de yapılacak toplantının ardından son toplantı, Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Son toplantının ardından heyetler genel başkanlara üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılmayan başlıkları içeren bir rapor sunacak. Gelen raporlar doğrultusunda müzakerelere başlanıp başlanmayacağına karar verilecek. Gerek görülmesi halinde Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun
nihai karar için buluşması bekleniyor.
AZINLIK HÜKÜMETİ
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevlendirmesiyle 45 günlük takvim, 23 Ağustos'ta sona eriyor. 23 Ağustos'a kadar bir koalisyon hükümeti kurulamazsa erken seçim zorunlu hale gelecek. Seçim hükümetinde tüm partilerden temsili oranında bakanlık ataması yapılacak. İkinci bir seçenek ise AK Parti'nin kuracağı ve MHP'nin dışarıdan destek vereceği azınlık hükümetiyle seçime gidilmesi olacak.
AK PARTİ-MHP GÜNDEMDE
CHP'nin terör konusunda verdiği araştırma önergesinin görüşmesinde MHP'nin tavrı, kamuoyunda AK Parti-MHP seçeneğini yeniden gündeme getirdi.