İstihbarat, FETÖ'cüleri '3 Renge Ayırdı'

İstihbarat, FETÖ'cüleri '3 Renge Ayırdı'

FETÖ üyelerinin kullandığı kriptolu haberleşme sistemi ByLock yüklü hatları 3 kategoride tasniflendi. Uygulamayı yoğun kullandığı tespit edilen ve kullanıcı kimlikleri de belirlenenler, kırmızı listede yer aldı.

FETÖ'nün gizli yazışmaları için kullandığı Bylock’u deşifre eden istihbarat birimleri, uygulamayı kullananlar üzerinden ‘kırmızı’, ‘turuncu’ ve ‘mavi’ liste oluşturdu. İstihbarat birimleri, tüm ByLock kullanıcılarını 3 kategoriye ayırdı. Kırmızı, turuncu ve mavi liste adı verilen kategorilere göre de gözaltı işlemleri başlatıldı.

‘Kırmızı’ listedeki isimler, FETÖ ile yüzde 99 bağlantısı olduğu raporda yer aldı. Habertürk'ün haberine göre ByLock kullanıcıları şöyle sınıflandırıldı:

KIRMIZI LİSTE: Listelerde kırmızı olarak işaretlenen kişilerin uygulamayı kullandığı teyit edildi. Kullanıcı kimlikleri de belirlendi. Hata payının en az olduğu kırmızı listede hata tespit oranının yüzde 1 ile binde 1 oranında olacağı kaydedildi.

TURUNCU LİSTE: Listelerde turuncu olarak işaretlenmiş kişilerin uygulamayı kullandığı belirlendi. Kişinin uygulamaya ait hangi kimliği kulandığının tespitine imkân vereceği veri elde edilemedi.

MAVİ LİSTE: Bu listede yer alan kişilerin uygulamayı kullanmış olabilecekleri değerlendirilmekle birlikte teyit ve tekzip etmeye imkân sağlayacak ölçüde veri kaydı elde edilemediği yer aldı.

Raporda yer alan tespitlere göre, kullanıcı tespit aşamasında, kimin hangi hat üzerinden ne tür bir bağlantı yaptığı bilgileri de incelendi. Kendi üzerine alınan ADSL ve GSM hatları belirlendi. ADSL hattının kablosuz internet üzerinden paylaştırıldığı dikkate alınarak abonelik sahibinin bir yakını olabileceği de değerlendirildi. Bazı kişilerin kendisini kamufle edebilmek adına, üzerine kayıtlı olmayan hatları kullanıyor olabileceği de öngörüldü.

Raporda ayrıca, “Önemsiz görülen bir kişiye ait hattın önemli başka bir kişi tarafından kullanılmış olma ihtimali de dikkate alınmalıdır” değerlendirmesine yer verildi. Bu arada İstihbarat birimlerinin hazırlamış olduğu rapor doğrultusunda binlerce kişi hakkında soruşturma açıldı ve gözaltı kararı alınarak operasyonlar başlatıldı.