İşte Pkk'nın İstekleri

İşte Pkk'nın İstekleri

PKK'nın yöneticilerinden Cemil Bayık, PKK'nın değiştiğini 'Yeni PKK'nın eskisinden farklı olduğunu söyledi. Bayık, PKK'nın Kürtleri Türkiye'den ayırarak bağımsız bir devlet kurma düşünceleri olmadığını söyledi.

PKK'nın yöneticilerinden Cemil Bayık, PKK'nın değiştiğini 'Yeni PKK'nın eskisinden farklı olduğunu söyledi. Bayık, PKK'nın Kürtleri Türkiye'den ayırarak bağımsız bir devlet kurma düşünceleri olmadığını söyledi.

Economist dergisine açıklamalarda bulunan Bayık, Yeni PKK'nın eskisinden farklı olduğunu eski Marksist-Leninist doktrini reddettiklerini söylüyor. Bayık, "Sınıf diktatörlüğüne veya parti diktatörlüğüne karşıyız." ifadelerini kullanıyor. 

Bayık açıklamalarında, "Biz kendi kimliğimizle özgürce yaşamak istiyoruz. Özerklik bağımsız devlet gibi algılanmamalı. Dört ülkede yaşayan Kürtleri birleştirerek daha büyük bir Kürdistan kurmak istemiyoruz. Eğer Irak'taki Kürtler bir devlet kurmak istiyorlarsa bu onların meselesi." diyor. 

TÜRKİYE İÇİNDE KANTON SİSTEMİ

Bayık dergiye açıklamalarında Türkiye içerisinde kanton sistemi ve federal özerklik olması gerektiğini savunuyor. Bayık bunun Abdullah Öcalan'ın da görüşü olduğunu belirtiyor ve muhtemel modeller olarak konfederal bir devlet olan İsviçre'yi veya Avrupa Birliği'ni örnek olarak gösteriyor.

IRAKLI KÜRTLER VE TÜRKİYE İLE UZLAŞI

Bayık, Türkiye'de çözüm süreciyle birlikte iki yıl önce başlayan çatışmasızlık ortamının bozulabileceğinden endişe ettiğini söylüyor. Bayık, hükümetin PKK'nın talep ettiği şartları yerine getirmemesi durumunda çatışmaların yeniden başlayabileceğini savunuyor. 

Bayık çözüm süreci görüşmelerinin üçüncü bir göz tarafından takip edilmesini istediklerini söylüyor. Bayık, Türkiye ve PKK dışında olacak bu üçüncü gözün ABD veya Avrupalılardan oluşacak bir heyet olabileceğini ifade ediyor. 

IŞİD, PKK'YI DEĞİŞTİRDİ

Bayık açıklamalarında Irak'ta ve Suriye'de gerçekleşen IŞİD saldırılarının PKK'da da birtakım değişikliklere neden olduğunu söyledi. PKK'nın Iraklı Kürtlerle ve Mesud Barzani yönetimiyle aralarında sorunlar olduğu biliniyordu. Bayık, IŞİD saldırılarının ardından ilk defa PKK ve Peşmerge'nin yanyana savaştığını söyledi.

Bayık diğer taraftan Suriye'nin Türkiye sınırındaki kenti Kobani'de de PKK, Peşmerge ve YPG'nin birlikte savaştıklarını söyledi.

Bayık, "Eğer PKK, hem Türkiye, hem de Iraklı Kürtlerle uzlaşıya varırsa, uzun ve kanlı mücadelesi sona erebilir." diyor.