İşte Öcalan'ın 5 Kişilik Sekreteryası

İşte Öcalan'ın 5 Kişilik Sekreteryası

Tamamı örgüt suçlarından ağırlaştırılmış müebbete mahkûm 5 kişi, İmralı Adası’na gönderildi. İşte o mahkûmlara dair detaylar...

Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde; Abdullah Öcalan’ın PKK’yı silahsızlanma konferansına çağırdığı 10 maddelik tarihi açıklamanın duyurulmasının ardından sürece ilişkin dün önemli bir gelişme daha yaşandı.

Abdullah Öcalan’a müzakerelerde eşlik edecek, notları tutacak ve “sekretarya” görevini üstlenecek 5 mahkûm İmralı Adası’na gönderildi. Mahkûmların Mehmet Sait Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Çetin Arkaş, Nasurullah Kuran ve Veysi Aktaş olduğu, ailelerine de yer değişikliği ile ilgili bilgi verildiği bildirildi. 

Öcalan’la birlikte cezalarını İmralı’da çeken 5 mahkûm; Şeyhmuz Poyraz, Bayram Kaymaz, Cumali Karsu, Hasbi Özdemir ve Hakkı Alpan ise önceki gün kara ve havayoluyla Tekirdağ ve Kocaeli F Tipi cezaevlerine gönderildi.

CEZAEVİ ARKADAŞLARI

Ada’ya sevk edilen 5 isimden dördünün, 21 yılını cezaevinde geçiren ve tutukluyken milletvekili seçilerek tahliye edilen HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın cezaevi arkadaşı olduğu ortaya çıktı

İŞTE O İSİMLER

Öcalan’ın yanına sevk edilen 5 mahkum da örgüt suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış isimler. Mahkûmlara dair detaylar ise şöyle:

PKK cezaevi sorumlusu

NASURULLAH KURAN: Siirt nüfusuna kayıtlı. 23 yıldır cezaevinde. PKK’nın cezaevi sorumlularından. Cezaevlerindeki PKK’lıların Kuran’ın gönderdiği talimatlara göre hareket ettiği belirtildi. Ağabeyi Bedri Kuran tutuklanmadan önce Abdullah Öcalan’ın avukatları arasındaydı. İmralı’ya gönderilen Nasurullah Kuran 2013’te, kelepçesiz bir şekilde katılmasına izin verilmediği için babasının cenazesine gitmemişti. Annesi Kadriye Kuran, oğlunun telefonla yaptıkları görüşmede, “Ben taziyede özgür bir şekilde halkımın ve ailemin başsağlığı dileklerini alamayacağım yere gelmem. Kardeşim Bedri de kelepçeli bir şekilde gelmesin” dediğini anlatmıştı.

Yapılanmayı yönetti

ÖMER HAYRİ KONAR: Elazığ nüfusuna kayıtlı. 13 yıldır cezaevinde yatıyor. En son Nazilli Cezaevi’ndeydi. PKK, 2000-2002 yıllarında Suriye ve Lübnan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde etkin olabilmek için yeni bir yapılanmaya gitmiş, süreci Ömer Hayri Konar yürütmüştü. Öcalan’a en yakın isimler arasında gösterilen Konar, Suriye’de yakalanarak Türkiye’ye teslim edilmişti.

12 kişi katledilmişti

ÇETİN ARKAŞ: Diyarbakır doğumlu Arkaş, Bakırköy’deki Çetinkaya mağazasına 25 Aralık 1991’de yapılan molotoflu saldırının faillerinden biri. Vitrinleri kırılarak molotofkokteyli atılan mağazada çıkan yangında 12 kişi hayatını kaybetmişti. Arkaş, müebbet hapse mahkûm oldu. Arkaş, 2009 yılında Öcalan’ın yanına sevk edilmek için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Arkaş’ın ismi, Öcalan’ın dava klasörlerinde de geçiyor.

Kendisi başvurdu

MEHMET SAİT YILDIRIM: Diyarbakır doğumlu. 18 yıldır cezaevinde olan Yıldırım, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kaldığı 2009 yılında Adalet Bakanlığı’na, İmralı Adası’na sevk edilmek için başvuruda bulunmuştu.

21 yıldır cezaevinde

VEYSİ AKTAŞ: Diyarbakır nüfusuna kayıtlı. 21 yıldır cezaevinde. “Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak” suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildi.

(Kaynak: Habertürk)