İşte Mısır'ın 11 Maddelik Ateşkes Planı

İşte Mısır'ın 11 Maddelik Ateşkes Planı

Mısır'da yayımlanan Al-Shorouq gazetesi İsrail ve Gazze arasında uzun vadeli bir ateşkes için planını yazdı...

Habere göre, İsrail ve Hamas arasında uzun vadeli bir ateşkes için Mısır'ın 11 maddelik planı şu şekilde;

1. İsrail'in Gazze'ye yönelik deniz, hava ve kara saldırıları duracak, Gazze'ye İsrail askerlerinin kara müdahalesi için hiçbir zaman girişi olmayacaktır.

2. Gazze'deki tüm grupların Gazze'ye yönelik kara,hava ve denizden saldırısı olmayacak, tünellerin inşaatı tamamen duracak.

3.Gazze'nin yeniden inşası için Samiriye ve Yahudiye Gazze geçişleri (insan ve eşyalar) Filistin yönetimi ve İsrail arasında mutabık kalınarak serbest bırakılacak.

4.İsrailli yetkililer Filistin Otoritesi ile mali ve Gazze'nin yeniden imarı ile ilgili her türlü hususu koordine edecektir.

5. 1 Ocak 2015 itibariye Gazze'nin Kuzeyi ve Güneyi'nde tampon bölgeye Filistin yönetiminin güvenlik güçlerinin konuşlandırılması kabul edilecek.

6.Altı kilometre mesafedeki Gazze karasularında balıkçılık ve hareket özgürlüğü, İsrail ve Filistin yönetimi koordinasyonu içerisinde yavaş yavaş en az 12 mil arttırılacaktır.

7. İsrailli yetkililer, Gazze hasarlı altyapıyı yeniden inşası Filistin Otoritesine yardımcı olacaktır, ve bu nedenle çatışmalar sırasında evlerini terk etmek zorunda olanların ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacak. Ayrıca, İsrail'in yaralılar için acil tıbbi yardım sağlayacak ve Gazze'ye gıda ve insani yardım getirilmesine izin verecek..

8. Filistin otoritesi İsrailli yetkililerle koordine içerisinde uluslararası kuruluşların yardımı ile, evlerini terketmek zorunda kalan insanların evlerine en kısa sürede dönebilmeleri için bir takvim hazırlayıp, Gazze'yi rehabilite için gerekli tüm temel ürünleri sağlamasına olanak sağlayacaktır.

9.Mısır tarafından tanımlanmış bir programa göre, acil insani yardım sağlamak ve Gazze'nin yeniden inşasına gerekli fon için, uluslararası toplumu toplantıya çağıracak.

10.Ateşkes kararlı hale gelip ve Gazze'de normal yaşama dönüldükten sonra, iki taraf henüz imzalanmamış anlaşma tarihinden itibaren bir ay içinde Kahire'de dolaylı görüşmeleri tamamlayacak.

11. Havalanı ve liman faaliyetleri Oslo anlaşması ve önceki diğer anlaşmalaraa uygun olarak ele alınacak.

İsrail Kanal 2 TV'nin haberine göre "Diplomatik kaynaklar İsrail'in henüz herhangi bir teklifi kabul etmediğini belirtiyor" denildi.

Filistin'den İslami Cihad hareketi de 5 günlük ateşkesin sonunda kalıcı bir ateşkes imzalanacağını belirtmişti.

Tevhidhaber.com / Özel Haber