İşte Mavi Marmara Anlaşmasının Perde Arkası!

İşte Mavi Marmara Anlaşmasının Perde Arkası!

Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye'den resmi özür dileyen İsrail, kalan iki şartı da yerine getiriyor. 21 milyon dolar tazminat ve Gazze ambargosunun Türkiye için kaldırılması masada...

Sabah'ın haberine göre; Türkiye ile İsrail arasında askıya alınan ilişkilerin yeniden başlaması için özürden sonra Türkiye'nin kalan iki şartı da yerine getiriliyor. Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye'den resmi özür dileyen İsrail, tazminat ve Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması konusunda da adım atmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk iş olarak İsrail ile tazminat konusunu içerecek uluslar arası bir anlaşmaya imza atılacağını duyurdu. Diplomatik kaynaklar, anlaşma kapsamında İsrail'in tazminat rakamını ilk teklifine göre 7 kat artırarak yaklaşık 20-21 milyon dolara çıkardığını vurguladı. Anlaşmada Türkiye'nin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması taahhüdü alındığı da belirtildi. 

7 KAT ARTIRDILAR 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün yaptığı açıklamada İsrail'den son mutabakatın bir ay önce geldiğini açıkladı. Arınç "Seçimden sonra ilk işimiz tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Daha sonra da bu belge onay için TBMM'ye gider" değerlendirmesi yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre İsrail daha önce Türkiye tarafından düşük bulunan ve görüşmelerin tıkanmasına neden olan tazminat miktarını Türkiye'nin istediği düzeye yakın bir noktaya çekmeyi kabul etti. İsrail basını tazminat miktarının 20 milyon dolar olduğunu belirtirken, Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İsrail'in toplamda ödeyeceği tazminat miktarının 21 milyon dolara yaklaştığını belirtti. 

TÜRKİYE'YE YARDIM VİZESİ 
Yapılacak anlaşma kapsamında Gazze'ye ambargonun kaldırılması da teminat altına alınacak. Türkiye'ye özel teminatla, Türkiye Filistin ve özellikle Gazze topraklarına insani yardım gönderebilecek. Anlaşmaların imzalanmasının ardından Türkiye, Tel Aviv'e Büyükelçi gönderecek ve yardımlar büyükelçi tarafından koordine edilecek. Yetkililer, teknik olarak Türkiye'nin tanıdığı bir "ambargo" olmadığını ancak Refah kapısının tekrar kapanmasının ardından Gazze'de insani durumun kötüye gittiğini belirterek, "Anlaşma ambargonun tamemen kalkması anlamına gelmiyor. Anlaşma ile öngörülen Türkiye'nin Gazze'ye istediği şekilde insani yardım yapacağı bir düzenin kurulması. Anlaşmanın imzalanmasıyla büyükelçimiz Tel Aviv'e gidecek ve bu düzeni temin edecek" değerlendirmesi yaptı.