İşte Halkbank'ı hedef yapan adım!

İşte Halkbank'ı hedef yapan adım!

Banka, operasyondan 20 gün önce Türkiye ile Kuzey Irak arasında imzalanan petrol anlaşmasında yer almış. Hatta hesapların toplanacağı şubeler bile belirlenmiş

Türkiye ile Kuzey Irak arasında gerçekleşen dev petrol anlaşmasının önemli bir parçası olması beklenen Halk Bankası ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. 17 Aralık torba operasyonunun doğrudan hedefi olan banka, Neçirvan Barzani'nin 27 Kasım'daki Türkiye ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Irak arasında mutabık kalınan anlaşma metinlerinde yer aldı. Kuzey Irak, hesapların Halkbank'ta toplanmasını kabul etti. Anlaşmanın uygulamaya konulacağı şubeler bile konuşuldu.

IRAK "ABD" DEDİ
Halkbank'a yönelik 17 Aralık operasyonu ve hükümeti yıpratma girişimi ise süreci belirsizleştirdi. Bağdat ABD'li bankalara işaret ederken, Kuzey Irak'ın da Bağdat'a yeşil ışık yaktığı bilgisi geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Bizim yol haritamız net" mesajı verdi. Anlaşma gerçekleşirse Türkiye Halkbank üzerinden ABD ve İngiltere'den sonra dünyanın 3'üncü büyük enerji finans merkezi olacak.

TARİHİ İŞBİRLİĞİ
Dünyanın en zengin petrol yataklarını Batı'yla buluşturmak isteyen Türkiye, Kuzey Irak'la tarihinin en büyük ticari işbirliğine imza attı. Bu kapsamda hem Türkiye'nin kurduğu Turkish Petroleum Company'nin (TEC) Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz üretmesi hem de Kuzey Irak'ın petrol ve gaz rezervlerinin Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanması konusunda Bölgesel Kürt Yönetimi ile el sıkışıldı. Yeni inşa edilen boru hatları ihracatta başlayarak Ceyhan'da depolar dolmaya başladı. Anlaşmaya göre Kuzey Irak petrol gelirlerinin transferinde Halkbank merkez olacaktı. Kuzey Irak'ın kabul ettiği teklifin ardından son iki ayda paranın ABD bankalarında tutulması yönünde girişimler yapıldığına dair
haberler yayıldı.

CARİ AÇIĞI KESİYOR
Türki ye petrol ihtiyacının yarısına yakınını İran'dan karşılıyor. Halkbank üzerinden gerçekleşen ticarette ise bu petrolün parası İran'a TL cinsinden ödeniyor. Yıllık 60-70 milyar dolar cari açık veren Türkiye'nin Halkbank üzerinden yaptığı bu ticaret, cari açığın büyümesini engelliyordu.

CİRO 100 MİLYAR $'I BULACAKTI
2019'a kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden günlük 2 milyon varil petrol ve yıllık 20-30 milyar metreküp doğalgaz ihracına başlaması planlanıyor. Bu da yıllık 100 milyar dolara yakın ciro gerçekleşeceği anlamına geliyor.

SABAH