İşte Filistin Heyetine Sunulan Ateşkes Şartları

İşte Filistin Heyetine Sunulan Ateşkes Şartları

5 günlük yeni bir ateşkes başlatıldı. Ateşkes görüşmelerinin gidişatı ile ilgili olarak kimisi ilerleme kaydedildiğini kimisi de çıkmaza girdiğini söylüyor. El-Meyadin Haber Kanalı İsrail’in Mısır aracılığıyla Filistin’e sunduğu talepler hususunda ayrıntı

5 günlük yeni bir ateşkes başlatıldı. Ateşkes görüşmelerinin gidişatı ile ilgili olarak kimisi ilerleme kaydedildiğini kimisi de çıkmaza girdiğini söylüyor. Ancak kesin olan bir şey var ki, Filistinli taraflar İsrail’in Mısır’ın aracılığıyla ilettiği talepleri kabul etmiyorlar.

Gazze’de 5 günlük yeni bir ateşkes imzalandı. Geçici ateşkesi ilan eden Kahire müzakerelerindeki Filistin Heyeti başkanı Azzam El-Ahmed, bu geçici ateşkesin sürekli ateşkesin sağlanması sürecinde yardımcı olmasını umduğunu ifade etti. Azzam El-Ahmed müzakerelerde Gazze’ye denizden ve karadan uygulanan ambargonun kaldırılması hususunda önemli bir ilerleme kaydedildiği de belirtti.

Diğer yandan El-Meyadin Haber Kanalı’nın İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Ziyad Nehale’yle gerçekleştirdiği telefon bağlantısında Nehale, “Kahire’deki müzakereler, İsrail’in saldırılarının durdurulması ve ambargonun kaldırılması hususlarında çıkmaza girdi. Anlaşma sağlandığı söylenen hususlar da tamamıyla Filistin heyetinin istediği gibi şekillenmedi” dedi.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk ise, El-Meyadin’e yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “İsrail’le yapılan müzakerelerde herhangi bir husus ihmal edilmedi. Ancak müzakerelerin sürmesi için çok daha fazla görüşmeye ihtiyaç var.”

Filistin’in Reddettiği Talepler Neler?

El-Meyadin Haber Kanalı İsrail’in Mısır aracılığıyla Filistin’e sunduğu talepler hususunda ayrıntılı bilgiler edindi. Filistinli kaynaklardan yapılan yorumlarda İsrail’in taleplerinin “kötü/kabul edilemez” talepler olduğu, söz konusu taleplerin gayet tehditkâr bir dille ulaştığı ve bu sebeple direnişin bu talepleri reddettiği ifade edildi.

İsrail’den ulaşan mesajda Refah Sınır Kapısı’ndan söz edilmeden, diğer sınır kapılarının açılmasının Filistin yönetimiyle süre anlamında herhangi bir sınırlama getirmeden ayrıntılı anlaşma yapılmasına bağlı olduğu beyan edildi.

Mesajda Filistinlilerin maaşlarının Gazze’ye girişinin kolaylaştırılması hususunda herhangi bir hususa değinilmezken, Gazze’nin doğusundaki ve kuzeyindeki tampon bölgenin kaldırılması meselesinin de reddedildiği, konunun ateşkes şartları süresince tedrici olarak gündem edilebileceği beyan edildi.

Diğer yandan Gazzelilere denizde 12 mile kadar avlanma hakkının verilmesi yönündeki talep de reddedildi. Direnişin esirlerin serbest bırakılması, havaalanı ve limanın açılması hususundaki taleplerinin ertelenebilir olduğu, öncelikli bir mesele olmadığı ifade edildi.

Ancak İsrail, Gazze’nin yeniden imarı hususunda Filistin yönetimine yardımcı olacağını belirtti. Direniş ise bu durumu İsrail’in bu yolla Gazze’ye yeniden dönüş planı yapması olarak tanımladı.

Nitekim geçici ateşkesin yeniden sağlanmasına rağmen, İsrail savaş uçakları Gazze’de farklı bölgeleri hedef alarak 4 ayrı saldırı düzenledi.

Diğer yandan El-Fetih Hareketi’ne bağlı El-Aksa Şehitleri Tugayları İsraillilere İbranice bir mesaj gönderdi. Mesajda İsraillilerden başbakanlarına mühendis subayın akıbetini ortaya çıkarma cesaretinin olup olmadığını sormalarını istediler.

El-Aksa Şehitleri Tugayları, eğer Filistin halkı özgür ve bağımsızca yaşayamıyorsa bu durumda İsraillilere de rahat vermeyeceklerini söyledi. 

 

İslamiAnaliz