İşte Filistin Direnişinin Ateşkes Şartları

İşte Filistin Direnişinin Ateşkes Şartları

Filistin direnişi Katar ve Türkiye’nin de olumlu baktığı ateşkes şartlarını yayınladı.

Filistin direnişi Katar ve Türkiye’nin de olumlu baktığı ateşkes şartlarını yayınladı. 

El-Arabiyyu’l-Cedid sitesinin yayınladığı habere göre direniş güçlerinin onayladığı ateşkes anlaşması metni, silahların derhal susmasını, Gazze üzerindeki kuşatmanın kaldırılmasını, Batı Yaka’da son tutuklanan bütün esirlerin salıverilmesini ve bu anlaşmaya Amerika’nın da gözlemci olmasını ön görüyor.

Siteye konuyla ilgili bilgi veren önemli kaynaklar, Katar ve Türkiye’nin de olumlu baktığını söz konusu şartları Katar’ın İsrail’e ulaştırılmak üzere Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’e teslim ettiğini belirttiler.

Taslakta geçen maddeler şöyle:

Bir: İki taraf derhal silahları susturacak.

İki: İki taraf askeri ve güvenlik hedeflerini hedef almayı durduracak.

Üç: İsrail Gazze üzerindeki deniz ve kara ablukasını kaldırmayı taahhüt edecek. Her türlü eşya, elektrik, yakıt, inşaat malzemesi ve Filistin halkı için gereken bütün malzemenin girişi için sınır kapılarıyla Gazze limanının açılmasını taahhüt edecek. Ekonomik ablukayı kaldıracak, balıkçıların 12 mil alanda avlanmasını kabul edecek, Gazze sınırındaki hareket özgürlüğüne engel olmayacak, tampon bölge uygulamasına son verecek.

Dört: İsrail 11 Ekim 2011 tarihinde Hamas ile yaptığı esir takası anlaşmasının maddelerini uygulayacak. O zaman serbest bırakıp tekrar tutukladıklarını serbest bırakacak. 12 Haziran 2014 tarihinden beri Batı Yaka halkına uyguladığı toplu cezalandırmaya son verecek. Aralarında bakan, milletvekili ve parlamento başkanı da dahil son tutukladı tüm Filistinlileri serbest bırakacak. Zindanlardaki Filistinli esirleri cezalandırmaya da son verecek.

Maddelerin uygulanması:

Anlaşmanın hayata geçirilmesi için saat belirlenecek, maddelerin belli bir zamanda hayata geçirilmesi, korunması ve uygulamada aksaklıkların giderilmesi için Amerika gözlemci olacak. Uygulamada bir sıkıntı olması halinde taraflar gözlemci olan Amerika’ya başvuracak.

Anlaşma sağlandığında altı saat içinde taraflar silahları susturacak.

 

fiem