İşte Engellemenin Nedenleri

İşte Engellemenin Nedenleri

Twitter'a erişimin engellenmesinin arkasındaki mahkeme kararlarından birinin, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın başvurusu üzerine alındığı ortaya çıktı.

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, avukatları aracılığıyla İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ne 18 Mart'ta başvurdu. Binali Yıldırım, Twitter'daki "Hırsıza oy yok@oyyok hirsiza" twitter hesabının engelenmesini talep etti. Mahkeme aynı gün bu talebi haklı buldu. Söz konusu hesabın engelenmesi için kararı, en geç 4 saat içerisinde uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderdi. 

İsmet Özel adına sahte hesap

Bir diğer başvuru, şair ve yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesapla ilgili.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı basın bürosundan alınan bilgilere göre, şair ve yazar İsmet Özel adına açılan sahte hesap nedeniyle yapılan şikayet üzerine İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi bu sahte hesap kapatılana kadar Twitter'ın kapatılmasına karar verdi.

Kapatma kararına yapılan itiraz İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gitti. Bu mahkeme de itirazı reddetti ve kapatma kararının yerinde olduğunu belirtti. Bunun üzerine site hakkında koruma tedbiri uygulandı.

Samsun'daki dava da kapatma gerekçesi

Samsun 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne kendi kişisel facebook, twitter ve PhotoSugar adlı sosyal medyadaki hesaplarına başka kadınların uygunsuz fotoğraflarının yüklendiğini ileri süren bir kadın geçen 4 Mart'ta dava açtı. Aynı gün sonuçlanan dava sonucunda mahkemeden karar çıktı. Mahkeme, "Kişilik haklarının ihlal edildiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. İhlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğin erişime engellenmesine" karar verdi. Bunun üzerine perşembe gecesi Twitter'a erişim engellendi.

Avukat: Twitter'ın kapatılması gibi bir talebimiz olmadı 

Dava açan kadının kimlik bilgileri gizli tutulurken avukatı Adnan Aydın yaptığı açıklamada, "Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak Twitter ulaşımı tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Twitterin kapatılması gibi bir talebimiz olmadı" dedi.

Başsavcılık’tan ‘kapatma kararımız yok’ açıklaması

Twitter’ın kapatılmasıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Anılan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir” dedi.

Yazılı açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yazılı ve görsel basında Twitter’a erişimin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararı doğrultusunda yasaklandığı ifade edildiği belirttti. Twitter’ın ana  internet sayfasında da ‘İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının (TMK’nun 10.maddesiyle görevli) 20.03.2014 sayılı kararı’ şeklinde bir ibarenin yazılı olduğunu belirten Başsavcılık, “Anılan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış herhangi bir karar mevcut değildir” denildi.