İşte elçi!

Bundan iki sene kadar evvel Kenya'ya gittiğimde, Türkiye'nin Nairobi büyükelçisi Levent Şahinkaya ile görüşmüştüm. Şahinkaya'nın Kenya ve genel olarak Afrika'ya vukufiyeti beni çok etkilemişti. Asıl etkileyici olan şey ise, "Afrika Açılımı"ndan duyduğu heyecan ve bu siyasetin gereğini hakkıyla yerine getirme azmi idi.

Pazar akşamı geldiğim Libya'da güzel bir sürprizle karşılaştım: Arkadaşlar "Trablus'taki yeni büyükelçimiz Levent Şahinkaya" dediler. Pazartesi sabahı ilk iş olarak büyükelçiliğe uğramam şart oldu tabii...

Şahinkaya olağanüstü meşguldü. Trablus Uluslararası Ticaret ve Sanayi Fuarı'ndaki Türkiye pavyonunun açılış törenine hazırlanıyor ve bir yandan da Libya'daki Türk müteahhitlerinin sorunlarıyla ilgili –Libya İktisat Bakanı'na sunmak üzere- bir dosya hazırlıyordu. Yarım saat içinde fuar alanında olması, oradan da İktisat Bakanlığı'na geçmesi gerekiyordu. Ancak 20 dakika kadar sohbet edebildik. Sohbetine doyamayınca kendisini akşamleyin evinde ziyaret ettim. Libya'yı, Türkiye-Libya ilişkilerini, genel olarak da Arap âlemiyle irtibatımızı konuştuk uzun uzun. Suriye ve Irak'la oluşturulan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseylerine Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin de eklenmesi ve iki ülkenin Afrika çapında geniş kapsamlı bir işbirliğine gitmesi için canla başla çalıştığını öğrenmekten büyük mutluluk ve heyecan duydum. Fakat Şahinkaya'nın tek meselesi "işbirliği" değil. Yüreklerin de bir olmasını istiyor Şahinkaya. Libyalıların Türkiye'ye gösterdiği derin muhabbeti Türkiye kamuoyuna taşımamı hassaten rica ediyor. Bunu çok önemsiyor.

Protokol ve bürokrasiyle kafayı bozmuş diplomatlardan değil Şahinkaya. Libyalılarla ve elbette Libya'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla daima iç içe ("Kusura bakmayın, vaktinizi alıyorum" dediğinizde üzülüyor; "Bu anlayışın artık değişmesi lazım. Kamu görevi yapanların vakti kamuya aittir. Herkesle ilgilenmek bizim görevimiz" diyor). Libya basınında da sıkça yer alıyor, yürekleri birleştirecek mesajlar veriyor. En son, Tripoli Post (Trablus Postası) gazetesinde tam sayfa röportajı yayınlandı. Başlık: "Türk Elçisi: Libya'da kendimi gerçekten evimde hissediyorum... Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmalı..."

Şahinkaya'nın evinden ayrılırken kendi kendime şöyle dedim: "İşte elçi!

yenişafak

Bu yazı toplam 2382 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar